събота, 1 септември 2012 г.

Торта "АлИталия" със самолет и куфар от фондан

   Преди много време, Линда се закани, че аз ще правя тортата за втората годинка на сина й. В началото се зарадвах, но леко се стреснах когато ми зададе темата - италиански самолет с логото на АлИталия. Всъщност бащата на малчуганът е италианец. 
   За да не се излагам още през пролетта направих за Линда един шоколадов мъфин с малко самолетче АлИталия. Тя го хареса, а аз си отдъхнах, че все пак мога да напарвя малък самолет. Но голям можех ли? 
   След този случай мина много време. Сега в края на лятото малкият Стефано стана на две години. Разбира се, Линда не забрави заканата си, аз да направя тортата. :-) Поръча ми огромна торта (над 24 парчета), но я поиска правоъгълна. Настоя също така, да използвам готови правоъгълни блатове. С това донякъде ме улесни, защото нямам такава голяма правоъгълна форма за торта. 
   Цветовете трябваше да са зелено, бяло, червено, а самолета - с логото на АлИталия. Чаршафът - по нейните думи - трябваше да е зелен, макар, че аз настоявах за светлосин в началото, понеже така си го представях. Направих го като тя пожела - зелен. Името на детето трябваше да е написано на латиница - и с това се справих. 
   Самолетът като конструкция, ми се получи бързо, но рисуването на италианските емблеми ме поизмъчи. С гелбои трудно се рисува. Надписът с името също стана доста приятен за четене.
  Понеже трябваше и в пълнежа да има нещо италианско, използвах 1 кило италианско Маскрапоне за направата на крема. Вложените продукти бяха с проверено качество и в особено големи количества, в предвид размера на тортата. 
   За да е интересен бодда на тортата, го обточих с гирлянд-пъстри флагчета от фондан, които "закопчах" с копченца от фондан. 
   Отгоре освен самолета направих куфар и две сърца: едното - като италианското знаме, другото - като българското знаме. Символиката беше любов между хората от двете държави и пътуване със самолета и куфара. Пожелавам на Стефано често да пътува по направление България-Италия-България-Италия, независимо къде се установи! :-)
   За да видите снимките в голям размер, кликнете върху тях с мишката и те ще ви се отворят: 


2 коментара:

  1. Здравей! :) Засилила съм се (да се помъча) да направя пробно малко самолетче от фондан, подобно на твоето -- много ми беше полезна снимката на твоята торта! Исках да те попитам, с какво слепи крилата към основното тяло, както и малките елементи отгоре? Досега четох за работа с фондан, но тъй като наистина ще ми е за пръв път... исках да бъда сигурна! :) Става ли веднага след направата с лек натиск? :/ или може би с маслен крем?.. (с лепило няма как да се сдобия в скоро време, предполагам) :/
    Надявам се да не съм досадила с въпросчето!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, самолетчето не е малко - 20-25 сантиметра е, но тортата е много голяма и затова така ти изглежда. Малките елементи спокойно може да залепиш с вода. :) Само ако мислиш да правиш огромен самолет /примерно 50 сантиметра дължина и 40 ширина/, тогава ще ти е нужно непременно сладкарско лепило. Задължително ще ти трябва повече време и старание за закрепване на крилата и опашката, в тях е трудността. Успех!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...