Увлякох се по Зефира и напоследък често го правя, но непрекъснато сменям рецептите. Един път става малко по-сух, друг път - малко по-влажен, така че още не съм си изградила рутина и правилна дозировка или поне на мен ми се струва, че успехът е донякъде на късмет. Едно е сигурно: Зефирът всеки път става красив - изработката на цветята не ме затруднява. Другото, което установих e, че приблизително след седмия-осмия ден от изработката, цветята стават твърде сухи, следователно трябва да се изядат максимум до седмия-осмия ден. След това вече лалетата са много сухи. Изключение има само за много големите цветя с дебели листенца на венчелистчето - примерно роза, божур, хортензия. Те са по-обемни, големи и плътни и не исъхват толкова лесно, така че могат да се ядат и на десетия ден. Лалета са с тънки листенца и бързо изсъхват, следователно и бързо трябва да се изядат. Първите един-два дни съхнат, после стават за консумация и накрая пресъхват. Процесът има невидими граници и трябва да се наблюдава. Колкото по-едри и по-дебели са цветята, толкова по-дълго може да се консумират без да исъхнат прекалено.
Последните две кутии с лалета бяха различни по състав, не само по цвят. Едната кутия беше с розово-лилаво-виолетови лалета от ябълков Зефир, тоест основния плод беше зелена ябълка. Другата кутия с червено-жълто-оранжеви лалета беше с плодов Зефир от смесени: круша, ябълка и малко лимон. С нетърпение чакам сезона на малините, за да пробвам и с тях. А зимата ще отитам и с цитрусови плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар