понеделник, 14 януари 2019 г.

Седми рожден ден на сладкото ми хоби

   Сладкараското ми хоби офоциално има рожден ден този месец или следващия - трудно ми е да преценя дали да чествам през края на януари или през началото на февруари, защото така и не засякох точната начална дата.
  През 2012 година, януари месец започнах да обмислям как да направя първата си торта с фондан, след като получих отказ от едно момиче, правещо торти, защото нейният график беше препълнен. Това ме амбицира за предстоящия втори рожден ден на дъщеря ми през 2012 година, и започнах подготовката, два месеца преди датата, с ясното съзнание, че нещата няма да се получат от първия път, но в крайна сметка приех, че трябва сама да се справя. Така започна и страстта ми по декорирането, която седем години по-късно, от торти с фондан премина към сладки /бисквити/ с роял айсинг. С две думи напълно смених материала и вида на украсата, но запазих блога си.
   Официално започнах работата по блога през февруари месец 2012 година, защото вече имах някакви налични снимки на направени с фондан неща. Тоест началото е разтегливо понятие.
   И тъй като се предполага, че празнуваме седми рожден ден на хобито ми, ще сложа снимки на мои много стари торти (минали са 7 години от началото, не бъдете много критични),  и ще добавя няколко по-актуални снимки на бисквити с роял айсинг, от по-скоро. Както знаете, аз вече украсявам само с роял айсинг, без фондан, но в началото беше фонданът.
   Вижда се как през годините стилът ми се е променял, умението ми да украсявам - също, а също и снимките ми са станали малко по-добри.
   Редуцирах и времето посветено на хобито - тъй като разполагам с все по-малко свободно време /понякога е дефицитно/.
   Ето защо към днешна датата, предпочитам да правя само бисквити и да не се разпростирам върху други области. Има достатъчно момичета и момчета, които правят торти и вече няма нужда сама да изработвам всичко, ако реша винаги мога да поръчам на друг.
   С течение на времето и моите интереси се промениха, а и детето ми порастна и вече не се впечатлява чак толкова от тортите. Затова и не бих седнала да ги правя със същия хъс както в началото. Поддържам хобито си живо и само с бисквитите (и с фудфотографията), които често се консумират у дома, защото са предпочитана и удобна почерпка. Научих и дъщеря ми да си носи бисквити за междинна закуска в училище, вместо да купува вафли или други полуфабрикати от лавката.
    Блогът остана моето кътче, в което понякога публикувам статии с различни теми - не само сладкарски, а всякакви. Не съм много активна, има периоди, в които изобщо не публикувам, но има и по-активни месеци, главно около празниците.
    Сега е време за седми рожден ден! Ха, тук ми липсва емотикон с торта и 7 свещички!😊 
    Ще покажа снимки на старите си неща и на по-новите. Ще разкажа и няколко любопитни подробности. Мисля, че си личи кои снимки са стари. Вижда се промяната в начина на украсяване. Вижда се и развититето. Подредила съм ги в приблизителен хронологичен ред, не претендирам за точност.
    Приятно разглеждане - черпя със снимки вместо с парче торта!

    А ето ги и новите сладки, които нямат фондан, а имат само украса с ройял айсинг. Темите пак са бебекши и коледни. А скоро ще направя и светивалентински сладки с айсинг. Ясно е, че темите на украсата и с айсинг, и с фондан се повтарят, защото празниците са все еднакви и се повтарят, но различното е в начина на украсяване, и в променения стил. Е, и рецептите са се променили с годините.😊
   Всяка от тортите ми или всеки сет от сладките ми си има своя история! Помня всичките до една!
   Например: тортата с маковете и лавандулата, беше направена за интервюто ми от БиТиВи, като след това стоя изложена на витрината на магазин Сладката къща. Собственичката пожела тортата ми да е украса, понеже това е единствената ми торта, която е изцяло дъми. Два-три пъти са ми звъняли след това от магазина, за да консултирам клиентие какви форми и резци са ползвани за цветята. Тортата с двете пиленца, беше за двама влюбени. Тортата с малката принцеса-фея, е за Тея, понеже тогава наши приятели и казваха Тея-фея, и реших да направя такава фигурка. И наистина имаше прилика с дъщеря ми. Украсата взаимствах от опаковките - кутията и пликчето за подаръците. Тортата с ягодите и големия мъфин беше за РД на дъщерята на собственичката на магизин Сладката къща /РД беше през лятото/. Известната из нета двуетажна торта с бебето и ярките цветя и пеперуди е направена, по модел на купеното от мен бебешко боди за подарък, по случай изписването от Родилния дом, на моята първа племеница Йо! Сватбената торта с двете котки-младоженци, е направена като подарък от мен, за много близки приятели, на които моят мъж е кум. Коледните сладки съответно бяха за коледен благотворителен базар - една част, друга част от тях бяха за приятели, а третата - за лична косумация. Сладките с теменужки в саксия бяха за моята майка, а сладките със сърца бяха за съпругът ми. Бебешките сладки са по случай погачи на бебета! Ярките нюанси на бебешката торта и на пролетните сладки с цветя в саксия, са постигнати с любимите ми хранителни бои на Америколор, купени от магазин Аромасхауз. За съжаление точно тези бои вече не се внасят, но завинаги си остават моят фаворит.
   Мога да разкажа безброй истории покрай творенията си, защото това са спомени за цял живот. Няма значение, че са минали толкова години, снимките ми напомнят, пък и забравя ли се такова нещо?! :)
   Благодаря, че се отбихте в блога ми!
   Почерпете се виртуално!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...