събота, 20 декември 2014 г.

Творческо вдъхновение или вдъхновяващо творчество. Гости в блога: Йорданка Петкова и Наталия Борисова


    Днес съм поканила да ми гостуват в блога две талантливи дами - Йорданка Петкова и Наталия Борисова - всяка, от които твори в различна област. Не се познават по между си, но по отделно двете се познават мен.
   След кратко умуване, реших да пиша и за двете в една обща статия, а не по отделно, защото това, което ги свърза е творчеството им, макар те да не се познават по между си. Аз обаче ги познавам и им се възхищавам искрено!
   Ще представя всяка една от тях и след това ще публикувам снимки на нещата, които те изработват с много старание и любов. 
  Снимките са мое дело и именно покрай кадрите, които направих, се зароди идеята за гостуване на творци в блога ми. Тъй като наближават Коледните празници, повечето снимки са с актуални коледни артикули изработени от Дани и Наталия.

   Помолих и двете дами по отделно да се представят и да опишат творчеството си.

     

     Ето какво ми каза Йорданка Петкова за себе си:

   „Казвам се Йорданка Петкова. Омъжена съм и имам едно прекрасно семейство. Професията ми е счетоводител, но винаги в мечтите ми съм искала да създавам нещо красиво и да се занимавам с изкуство. Минах през различни етапи от моя живот - рисуване, работа с дърво, аранжиране с хартия, но от известно време работя с вълна и филц.
   Вълната е естествена и жива материя. Тя е като живо същество. Отговаря с любов на любовта. Обича въздуха и светлината. Вълната е изключително пластичен материал. Съществуват различни техники (иглонабиване, плъстене).
   Работата с естествени материали радва душата и разтоварва от ежедневния стрес чрез сътворяване на красиви неща със собствените ръце.
Всяко едно мое творение е направено с много любов, желание, въображение, вдъхновение от всичко красиво и притежава една малка частица от мен.

   От този разговор разбрах, че с нея имаме доста общо – първо професията ни и второ част от хобитата. Изглежда творците се „надушват “ отдалече и се чувстват близки по между си. 
   Възхищавам се на таланта на Дани и съм горд собственик на няколко от нейните творения. 
  Публичната страницата на Йорданка във Фейсбук се казва: ЦВЕТЯ и там може да намерите аксесоарите, които тя изработва и които са оригинални, креативни, пъстри и много разнообразни. :-)
   Тъй като остават броени дни до Коледа, представям в снимки част от коледните аксесоари на Дани. Разбира се, тя прави и други тематични аксесоари.

(Снимките на артикулите на Йорданка, може да разгледате в галерията, като за целта, кликнете върху тях с мишката, за да се отворят в отделен прозорец и в голям размер.)   Вторият човек, който ви представям е Наталия Борисова.

   Помолих и нея накратко да разкаже за хобитата си и да опише себе си. Ето какво каза тя:
   „По професия съм магистър фармацевт и от 10 години работя във фармацевтична компания. Преживях доста тежки моменти в живота си и загуба на много обичани за мен хора сред, които и мама. Едно пътуване до Англия за да се откъсна от нещата в България, сложи началото на този нов етап от живота ми – творчеството. 
   Започнах да правя и украсявам (с фондан) бисквити, да пека френски макарони, ръчно да декорирам свещи, да изработвам картички, да се занимавам с декупаж и да правя всякакви неща, които са изработени от самата мен. 
  Обичам и се опитвам да прилагам различни техники, харесва ми да се занимавам с разнообразни дейности и най-вече - това е начин да се откъснеш от действителността и да релаксираш. Всъщност нещата, които правя са начин да изразя част от себе си, която повечето хора в ежедневният ми живот не познават. Да бъдеш креативен не е хоби, а начин на живот.
  Картички направих за първи път миналата година за мои приятели, а тази година реших да направя втори опит за Коледните празници. Материалите са: основи за картички, различни дизайнерски хартии, а останалите детайли купувам от различни сайтове в Интернет.   
   Възможността за творчество е доста голяма и на човек му трябва само фантазия.
  Покрай нещата, които правя се запознах с много креативни и талантливи хора, щастлива съм, че с някои от тях станахме приятели и съм горда, че ги познавам. Не мога да повярвам колко много талантливи хора има.“
   За да се опише най-точно, Наталия, ми изпрати следната снимка, която ви показвам:

    Наталия, няма публична страница във Фейсбук, тъй като твори само като хоби.
   Снимах коледните картички и свещите на Нати, а тя ми направи мил подарък. Пихме кафе, хапнахме в уютна сладкарничка и си побъбрихме като стари познати и сродни души. Творец с творец се разбира – сходните интереси сближават хората! Следващият път кафето ще е от мен! :-)

(Снимките на картичките и свещите на Наталия, може да разгледате в галерията, като за целта, кликнете върху тях с мишката, за да се отворят в отделен прозорец и в голям размер.) 


     
      Надявам се, че гостите са ви харесали и артикулите са ви били интересни! 
      Благодаря, че се отбихте в моя блог!
      А на Дани и Нати благодаря, че ми гостуваха!
      
      Пожелавам на всички: светли и весели Коледни празници! :-)
     
      Ели1 коментар:

  1. Голяма почитателка съм на ръчно изработените (Handmade) предмети. На мен лично не ми се отдава да изобретявам подобни неща и само мога да предполагам колко много усилия и време отнема за изработването на всеки един детайл върху тези красиви модели. Вече са лесно достъпни ръчно изработените аксесоари онлайн, но не всички са висококачествени и красиви като предложените от вас модели. Аз лично съм пристастена към ръчно изработените аксесоари за деца и бебета, и както вече казах не ми се отдава да ги правя :) и затова ми се налага да ги закупувам. Моделите които вече съм изпробвала са от онлайн магазин за детски и бебешки дрешки http://www.idividishop.com/bg/product/1587-diadema-mini-maus-/ , които предлага и ръчно изработени аксесоари, като по този начин мога да закупя всичко необходимо за децата ми от едно място, а не да търся в различни сайтове и да плащам за допълнителна доставка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...