четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Коеледни меденки с канела - Част трета!

        Дойде време и аз да си дам рецептата за икономичните меденки. 
     Така ги наричам, защото тестото първо не е от скъпите и второ рецептата не е усложнена откъм изпълнение. След като изпробвах: меденки с 4 жълтъка, меденки по технологията на загряване на меда и захарта на котлон, меденки с масло и така нататък, стигнах до извода, че за Коледния благотворителен базар, който ще е на 22 декември 2012 г. /вероятно в The MALL/, ми трябват бързи, лесни и по-евтини меденки, за да докарам по-голяма бройка и повече приход за Фондация Нашите недоносени деца!
     Ако трябва да съм честна, на мен фаворит ми е най-трудоемката и цапаща рецепта - онази със стопения мед и захарния сироп - при нея сладките са молко по-меки. Но не мога да си позволя за базара да оплескам цялата си къща. Затова избрах рецептата, която би ми спестила време и би ми била по-удобна. 
    Важното при тези меденки е след изпичането да се съхраняват известно време в кутия с капак, за да омекнат. Не е хубаво да се ядат веднага, твърди са. Друго важно нещо е, че срокът на годност след изпичането им е около 18-20 дена. А това за мен е важен фактор - все пак ще ги изпека няколко дни преди базара, за да мога да ги украся всичките с фондан.
     Ето снимки на меденките, преди да им сложа украса от фондан:


    Този път ми се искаше снимките ми да са в стил ретро, така че се постарах да вкарам в тях и малко винтидж-ефекти.  :-)
     Рецептата, която използвах е следната: 
2 големи яйца /XL/ на стайна температура /в случай че яйцата са ви много дребнички може да сложите 3 броя/.
1 ч.ч. захар /без връх/
1 непълна ч.ч. олио /почти пълна/
1 ч.л. сода за хляб /без връх/
1 пакетче канела
7 с.л. мед /и повече да сложите, няма страшно :-)/
бяло брашно до меко тесто /при мен отидоха около две чаши** и половина, може и малко повече, сипвах "на око"/.
**чашата за чай и капучино, с която меря брашното и олиото ми е с вместимост  300 мл. /висока чаша/
      Разбиват се яйцата и захарта. Добавят се останалите продукти.
    Замесва се меко тесто /като пластелин/. Оставя се тестото 10-15 минути да си поеме от съставките. /Аз направо пъхам в хладилника тестото за 10-15 минути, увито в стреч фолио, но това не е задължително, личен избор е/. 
     Понеже вече получих доста въпроси от фенове на блога, ще добавя, че ако на някой тестото му стане твърде брашняно, сухо и ронливо, винаги може да спаси положението, като делее няколко супени лъжици олио. Както и обратното - ако тестото е твърде рядко и мазно, добавяте няколко лъжици брашно.
    Разточва се на лист с дебелина 0,5 см. С подходящи резци се изрязват сладки, които се пекат в предварително загрята фурна до готовност /крайчетата да станта златисти/. Съхраняват се в кутии с капак, за да омекнат.
    Казвам, че тази речепта е икономична, защото е с олио, а не е с масло и е с 2 яйца, а не с повече. Правя сравнение с други рецепти, които съм ползвала.
    За да съм сигурна, че бисквитите имат голяма трайност, направих пробните бройки в началото на ноември месец и отделих няколко бисквити в кутия, за да им тествам издръжливостта. Днес в края на ноември /минали са 17 дена/ изядох две бисквити от тестовите и установих, че нямат промяна във вкуса, но са станали малко по-меки /след изпичането им бяха много твърди/. Оставих си още две бисквити за вкусово тестване, след два дена. :-) Ако открия разлика, ще напиша.
    За любителите на подправки бих дала съвет: смело да сложат в тази рецепта освен канела, индийско орехче, джинджифил, кадамон, карамфил и каквото им душа иска. Аз не съм отгледана с подправки и не съм им свикнала, затова и не слагам в домашните бисквити, но обикновено представата на хората за Коледните курабийки, е те да са с много подправки в тях. Въпрос на личен избор и вкус е!
    Същите меденки, съм украсила с фондан и съм показала в предходните две публикации по темата.
    Благодаря ви, че се отбихте в блога и заповядайте отново в следващата ми коледна публикация :-)!
   

16 коментара:

  1. Ели, голямо удоволствие ми е да гледам снимките ти :) Особено сега с тези коледни изкушения - прекрасни са! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Габи! И на мен снимките са ми страст. Всъщност установих, че правя сладкиши, за да ги снимам! Повече обичам да снимам отколкото да готвя. :-)

      Изтриване
  2. Благодаря за хубавата рецепта, меденките станаха чудни. Само добавих малко повече подправки. Обаче ми е много трудно да запазя формата им при пренасянето в тавата. Има ли някаква тънкост?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амелия, на мен не ми е трудно, моите се пренасят лесно, може би ги точа по-дебело от теб или слагам брашно в повече.
      Но твоят проблем лесно може да се реши: прави си ги върху хартия за печене, на нея разточвай и после като щамповаш с резеца, внимателно отстрани излишното тесто от хартията /ползвай и нож/. Като събереш 10-12 сладки на хартията директно я вдигаш и я пренасяш цялата в тавата с все сладките. :-)

      Изтриване
  3. Ако в кутията за съхранение на меденките сложите парче ябълка (задължително разрязана - не цяла, ще видите, че меденките ще омекнат максимум за 3-4 дни)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Николаева, това с парчето ябълка в кутията го знам отдавна, но предпочитам да не слагам. Моите меденки се получават сравнително меки, целя обаче издръжливост :)

      Изтриване
  4. много ефектни снимки!
    лепени или ковани са клонките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако питате за щайгичката - кована е. Но не съм я правила аз, купих си я от магазин за сувенири. Благодаря!

      Изтриване
  5. mnogo hubavi medenki,moje li da popitam s kakvo lepite fondana.Blagodarq

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен, лепя го с вода, а тук имам и мой подоробен фотоурок: http://blognaelena1.blogspot.com/2012/12/1.html

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, меденките и каузата, за която са, са повече от прекрасни. Преписвам си рецептата и обещавам да правим меденки с дъщеричката ми. Но имам въпрос относно яйцата..ако не успея да намеря въпросния размер с колко се увеличава бройката им?

    ОтговорИзтриване
  8. Плам, повечето яйца на пазара са размер L и мисля, че също са подходящи. Няма съществена разлика между L и XL и не е нужно да променяш бройката. Ако обаче яйцата са ти много дребнички /има и такива, които се водят S/ сложи още едно допълнително. На кутиите за яйца пише размерът им.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, питах, защото яйцата, които ми носят са домашни. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни снимки! Би ли споделила с коя програма ги обработваш и как постигаш този ретро нюанс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен мерси. Аз обработвам с Фотошоп и КР. Ефектът е от Фотошоп. Дълго е за обясняване тук /,а и не знам как да обясня понеже снимките са миналогодишни и вече не помня какво съм правила конкретно тук/, но може да потърсиш в гугъл информация за ретро-обработка на снимки. Със сигурност съм сложила топъл филтър /може би жълт/ и зелен филтър /поне от картинката такъв извод си вадя/. За другото нямам спомен, но филтрите сеу виждат. И мъгла съм сложила.

      Изтриване
  11. Много ми харесва рецептата! Икономична е и лесна за правене! Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...