От известно време огромен брой хора ми пишат писма и ме молят да им помогна да украсят коледните си бисквити с фондан.
Повечето от питащите ме, са начинаещи. Въпросите им включват всичко свързано с изработката на украсата: например от къде да си напазаруват фондана и боите, какви резци да купят, как да месят и точат, как да декорират и с какво, някои ме питат и за рецепти....
Понеже отговарям на всеки по отделно, установих, че губя много от личното си време и риших да направя един фотоурок за украсата на коледни меденки като снежинки, с помощтта на фондан, бои и инструменти за сладкарство. По този начин максимален брой хора могат лесно да получат достъпна и полезна информация.
В началото, когато за първи път се "сблъсках" с фондан, съм сибирала сама цялата информация за работата с него, при това от различни източници и в продължение на месеци съм се учила, но пък след близо година практика, правя нещата лесно и бързо, а надявам се и красиво.
В началото, когато за първи път се "сблъсках" с фондан, съм сибирала сама цялата информация за работата с него, при това от различни източници и в продължение на месеци съм се учила, но пък след близо година практика, правя нещата лесно и бързо, а надявам се и красиво.
Тъй като това е първият ми подобен урок ще помоля читателите на блога да споделят, дали им е бил полезен, какво биха искали още да научат, дали информацията, която представям е изчерпателна и дали е станал ясен урока или имам пропуски.
Ако информацията, която предоставям с този урок е полезна за хората, вероятно ще поставя началото на Онлайн работилничка за бисквити и ще пусна още подобни уроци.
Удобно е, защото не е нужно физическо присъствие на подобен урок, но има снимки на целия процес.
Удобно е, защото не е нужно физическо присъствие на подобен урок, но има снимки на целия процес.
Заснемането на процеса ми беше трудно, защото правех декорацията на бисквитките паралелно със снимките. Ако имах помощник с фотоапарат в ръка, щеше да ми е много по-лесно.
В началото пропуснах да снимам оцветяването на фондана с гелова боичка, затова урока стартира от момента след като съм оцветила фондана в синьо. Това оцветяване е елементарно и мисля, че не е нужна снимка.
Целта на фотоурока за декорация с фондан, е накрая да получим ето тези меденки-снежинки:
Затова ще са ви нужни изпечени меденки с кръгла форма, а рецептата за тестото съм дала в предишна моя статия.
Необходими са ви следните инструменти: точилка, четка и чаша с вода, обикновено нишесте, форма-резец за снежинка, форма-резец за кръг, инструмент за дупчене, инструмент за рязане /може и обикновен кухненски нож/.
След като замесите фондана и го оцветите със синята гел-боя, го оставете увит в прозрачно стреч-фолио, за да не засъхва.
Посипете масата, върху която ще точите с фино нишесте /обикновено пшеничено или царевично нишесте/. Така фонданът няма да ви залепва върху масата.
Разточете тънко, оцветения в синьо фондан, с помощтта на точилка.
С помощтта на кръгъл резец-кътър /в моя случай, това е онази бяла формичка, която се вижда на снимката/ изрежете кръгове с диаметър, съответстващт на диаметъра на бисквитката или малко по-малък от нея.
Отстранете излишното количество фондан. С помощтта на четка, нанесете малко вода върху обратната
страна на фонданеното кръгче. Водата служи за залепване на фондана върху
бисквитката.
Внимателно залепете върху бисквитката фондана, като се стараете да не го деформирате. Оставете да исъхне 2 минути и след това с помощтта на инструмента за дупчене, отпечатайте по една дупчица отстрани по ръба на кръга - така ще има ефект на дантела. Разбира се, това мчоже и да не го правите. Аз го направих, защото ми харсва така, и защото съм си изградила опрледелен стил на работа. Въпрос на предпочитание.
Внимателно залепете върху бисквитката фондана, като се стараете да не го деформирате. Оставете да исъхне 2 минути и след това с помощтта на инструмента за дупчене, отпечатайте по една дупчица отстрани по ръба на кръга - така ще има ефект на дантела. Разбира се, това мчоже и да не го правите. Аз го направих, защото ми харсва така, и защото съм си изградила опрледелен стил на работа. Въпрос на предпочитание.
По същият начин, както разточихте синия фондан, разточете върху малко нишесте и белия фондан. Вземете формата за изрязване на снежинки и изрежете няколко снежинки, подобни на тези показани по-долу:
С помощта на четка намокрете обратната страна на снежинката. Залепете бялата снежинка от фондан върху синьото кръгче от фондан, което е на бисквитката.
Трябва да получите бисквитки-снежинки, като тези на снимките по-долу:
Ако сте спазили посочените инструкции, ще имате красиви меднки-снежинки с украса от фондан.
Надявам се, първият ми фотоурок да е бил ясен и полезен. :-)
Ако информацията не е достатъчно, ми пишете да допълня статията.
Ако имате въпроси или критика, моля да оставите коментар под статията.
Ако статията ми е била ползна, моля да ме уведомите, за да знам дали да публикувам и други уроци.
Ще се радвам ако съм ви била отпомощ. Човекът е социално животно и живе е в общество, в което е хубаво да споделяме и да си помагаме. Егоизмът винаги ми е бил чужд и затова не се притеснявам да споделя моите знания, макар самата аз все още да се уча. Не съм сладкар и нямам професионален опит и знания в областта на сладкарството и декорацията, но се уча стъпка по стъпка, като черпя информация от различни източници. В случай, че урока ми не е бил интересен, ще преустановя тази учебна авантюра.
Важното е, че се опитах да дам практически насоки на хората, които желаят да украсят коледните си меденки с фондан, но не знаят как. Моя опит би могъл да е от полза на желаещите да се научат.
Важното е, че се опитах да дам практически насоки на хората, които желаят да украсят коледните си меденки с фондан, но не знаят как. Моя опит би могъл да е от полза на желаещите да се научат.
Ще се радвам на отзиви и коментари.
Благодаря, че се отбихте в хоби-блога ми!
Здравей Елена,
ОтговорИзтриванеС нетърпение чаках този фотоурок, вече ми беше казала, че ще го публикуваш. Аз съм от тези, питащите, начинаещите, на които отделяш внимание, за което ти благодаря. Наистина е прекрасно, че не се страхуваш да споделяш с нас своето ноу-хау, малко хора го правят. Идеята за онлайн работилница е страхотна и аз ще съм първата участничка там.
Относно изчерпателността на статията, яснотата и начина на представяне - на мен ми стана ясно, добре, лесно и достъпно е обяснено. Аз лично предпочитам видео урок или онлайн, защото така предадено изглежда лесно, но в хода на работа изникват много въпроси.
Например, на мен би ми било полезно да видя как точно хващаш да кажем снежинката от масата, мажеш я и я залпваш, може би трябва да слагам повече нишесте, но понякога трудно ми се отделя фондана от резеца и после фигурката от фондан от масата. Разбира се, това са подробности...
Като цяло урока е страхотен, моля те продължавай!!!
Може да публикуваш малко повече снимки - например момента с поставянето на дупки върху синята част.
Също така не ми стана ясно какво правиш с инструмента за рязане. Съжалявам ако въпросът ми е глупав, но както знаеш аз съм начинаещ:)
Здравей Мария, при снежинките отива голямо количество нишесте. Освен това с ръка внимателно отстранявам излишното количество фондан извън формата, още преди да отделя снежинката. Не ми залепва фондана. Няма как да го снимам, защото държа формата, тестото, нишестето и т.н. с двете си ръце, и няма кой да ми държи и насочва апарата. В такъв момент съм омазана с нишесте до ушите и не мога да пипам фина техника. Веднъж пробвах и апарата се покри с нишесте, едвам го почистих. По тази причина няма снимки на самото действие, нито пък клип. Ножа няма тясно и конкретно предназначение. С него просто режа, побутвам и така нататък, ползвам го при нужда дори като режа парченца от синия фондан който е много и ползвам на части (,но на теб не ти пречи и да си откъснеш, вместо да режеш). Затова съм написала, че може спокойно да се ползва кухненски нож (не е нужно да е пластмасов и специално купуван). Инструментът за правене на точки/дупки също не е задължителен - може да се замени с клечка за зъби или дървено шишче за месо. И двете неща правят същите дупчици като инструмента, но излизат безпари, а и са налични във всяка кухня. :-)
ИзтриванеРадвам се, че се отби в блога!
Относно наученото от мен и предадено като фотоурок за вас - дано от гилдията на тортените специалисти да не ми се разсърдят за тази широка публичност "от кухнята ми". :-) Освен ти, и още 7 момичета ми писаха с различни въпроси, и затова прецених, че е по-лесно да пусна общ урок.
Точно затова смятам, че онлайн урок ще е по - лесен както за теб, така и за нас - ще виждаме всяко едно твое действие. Иначе наистина няма как да заснемеш всичко.
ИзтриванеЗа гилдията - според мен няма за какво да ти се сърдят. 1 ти показваш своите знаения, не техните и 2 - аз, както и предполагам другите 7 момичета, които са ти писали(предполагам) сме любителки, няма да им "вземем хляба", просто искам да имам красиво украсени сладки за Коледа:)
Друго, кето искам да добавя, относно защо на мен ми е полезен урока - аз лично съм човек перфекционист, искам всичко да е направено перфектно до най - малкия детайл. А ти даваш точно правилния начин на направа, иначе аз експериментирам и резултатът не е перфектен. Освен това аз нямам никакво въображение, понякога не мога да си представя как да направя еди кое си цвете или човече, а ти ми даваш информацията наготово, което наистина е супер полезно.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеА при мен въображението ми работи с пълна сила - често имам повече идеи отколкото бих могла да осъществя. Понякога си търся накава причина и поводи, за да направя мъфини или торта, просто защото ми е хрумнала идея и въображението ми работи, а не искам да изпусна момента с "магията". Преди да си купя всички инструменти, работех с подръчни материали и импровизирах (например с клечки за зъби, кухнески нож, дървени шишчета, вилица, лъжици, различни случайни предмети). Не е задължително да се купуват професионални инструменти за всяко нещо - излиза много скъпо, а голяма разлика няма. Тортите от първите ми шест месеца с нищо не са по-лоши от последните ми торти. Въпрос на удобство, въображение и идея е. Аз тръгвам в началото от идеята, обмислям я, скицирам я (добре, че мога да рисувам), после мисля за цветовете и за формите, за рецептата и вкуса, и чак накрая се замислям, за инструментите и времето. Това е при мен.
ИзтриванеПоздравявам те за хубавата инициатива за онлайн работилничка,Елена!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса първият урок ,изключително полезен беше!
Ще следя и следващите с интерес!
Благодаря за отделеното време!
Сърдечни поздрави!
Мира, винаги се радвам на присъствието ти! Поздрави от сърце!
ИзтриванеКато човек, който прави тези неща, сигурно ще съм пристрастна, но мисля че много добре е обяснен урока и всеки начинаещ би могъл с лекота да се справи.
ОтговорИзтриванеОтносно снежинката и за това да не залепва за самата форма, и по-лесното й отделяне, както в по-горен пост момичето е питало, мисля че е удачно, поне аз така правя и нямам никакъв проблем, поръсвам самата форма с нишесте или я "топвам" в нишестето и вендага изрязвам формата, когато избутвам сами се отделят и не се кривят, деформират и т.н. Т.е. не е достатъчно/нужно самия фондан да е обилно поръсен с нишесте, когато може самата формичка да е "напудрена")))
Чакам с нетърпение и други уроци)))
Ина, занм и за този начин, но понеже нишестето е фино и ми са набива в буталото и затова не го правя така. Едно бутало ми се беше задръстило от нишесе и го разглобявах /махах му дръжката и пружинката, и го мих/. Затова предпочитам да посипя нишесте отдолу и отгоре на разточеното тосто фондан. Посипвам равномерно навсякъде и щамповам. Но това си е личен избор, на всеки му е удобно различна техника. И твоя начин става! Много се радвам, че писа! Прегръдки!
ИзтриванеЗа мен е удоволствие! Важноото е всеки сам, с предоставените идеи да си намери своя "стил" на работа и да се води по него.
ИзтриванеЕлинце,все си казвах,че нямам такава формичка за кръгчетата.И сега разбрах!Трябват инструменти!А аз ги имам!!!Прекрасна си миличка!А за това,че обучаваш и нас ще ти се получават още по-красиви нещата.Ние учениците не сме заплаха за гилдията.Просто се забавляваме и радваме домашните!
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен!Чакам с нетърпение следващия урок.
Нина
Нина, аз нали ти прошушнах да си купиш инструменти /даже ти купих няколко вида/ и комплект резци за бисквитки от Лидъл /мисля, че ги купи вече/.
ИзтриванеИмаш всичко :-) Действай! И снимки да покажеш!
Целувки!
Урочето е много полезно и интересно. Със сигурност ще чакам още такива. Аз вече реших да украся меденките си с бял шоколад и боя, но ако ми остане повече време може и с фондан :). Въздържам се от фондана, защото първите ми опити за домашен такъв не бяха много успешни :).
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ирина! Аз не замесвам сама фондана, а го купувам готов, но в големи опаковки. Можеш да си купиш малко /половин кило/ и да пробваш с купешки фондан. :-)
ИзтриванеБраво Елена,чудесно начинание!Много полезен урок.Наистина човек се замисля,когато е загубил месеци в откриване на информация и четене,но щом не си изкарваш хляба от сладкарството,бъди спокойна,има много желаещи, но всеки има различна ръка и въображение.И аз се замислям за училище за цветя,но все още съм заложник на времето.С нетърпение очаквам следващите уроци!А ти имаш какво да покажеш!Когато човек дава,получава двойно!
ОтговорИзтриванеЧестит Никулден,желая ти здраве и просперитет на теб и цялото ти семейство!
Благодаря Таня! Всъщност и аз понякога имам поръчки за торти, мъфини или сладки. Но като цяло разчитам доходите да са ми от професията ми, а не от хобито ми. Хобито е хоби, до тогава, докато не се превърне в индустрия. Ако хобито ми стане бизнес, вероятно ще изгубя интерес към него и ще занижа нивото. Предпочитам да правя малко на брой, ръчни, бутикови, уникални и красиви неща, отколкото много масовки на конвейр. Когато правим нещо за свое удоволствие и за близките и приятелите си, винаги влагаме цялата си душа в него! Фотоуроците са вдъхновени от хората, които ми пишат писма с въпроси, за да ги науча. Аз не съм учител, не съм професионалист, не съм нещо повече от всички други хора, но се опитвам да помогна според възможностите си.
ИзтриванеЗдравей Елена,урока е много полезен за такива начинаещи като мен. Само веднъж пробвах да работя с фондан,поръчах си го защото първият ми опит беше пълен провал. Но както казваш всичко изисква време и опит.Правиш много красиви и стилни неща.Поздравления! С нетърпение очаквам оналайн работилницата :) Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Елза!
ИзтриванеЗдрасти, Ели! Блогът ти е страхотен!! :) Искам и аз да пробвам да направя такива украси и затова исках да те попитам - фонданът също ли е от "Сладката къща"? http://sladkatakushta.com/fondan-i-marcipan/cveten-aromaten-fondan-bjal.html става ли и може ли да го оцветя? Обиколих всички магазини и не намирам изобщо :( Мерси предварително! Гери :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Гери! Моя фондан НЕ е от Сладката къща, аз го купувам от вносителя в кофи от по седем /7/ кила. Скъп фондан е, белгийски. В Сладката къща продават друг фондан /доста по-евтин от моя/, който също може да се ползва за украсяване на бисквитки. Наскоро купих за моя приятелка 1 пакет фондан от Сладката къща и тя го използва за украса на бисквитки. Няма съществена разлика, като изключим това, че всеки вид фондан различно реагира на различните бои. Но тава не значи, че няма да се оцвети, разбира се. Просто съм забелязала, че моя фондан поема добре боите на Шугърфлеър, докато Уилтън са по-пастелни в него, затова и предпочитам първите. Докато приятелката ми ползва бои на Уилтън и Америколор и е доволна. Всичко зависи от усет и естетично възприятие. А всички фордани стават за бисквитки /при тях няма нищо сложно/, въпросът е, че за обемни фигурки, вече трябва фондан за фигурки. Ако купуваш фондан за бисквитки, този от Сладката къща ще ти свърши работа!
ОтговорИзтриванеНа мен урока ми беше полезен. Благодаря за желанието и усърдието да споделяш знанията си! Ако може да попита колко време предварително е добре да се направят сладките, фондана не изсъхва ли като седи отгоре и вкусен ли е след това и въобще как е удачно да се съхраняват готовите сладки? И за оцветяването - проблем ли е да се оцвети по-голямо количество фондан и да се използва след това или трябва да се оцветява непосредствено преди работата? Благодаря предварително за отделеното време. С удоволствие ще очаквам и други уроци! Весели празници!
ОтговорИзтриванеГотовите сладки съхранявам в кутии с капаци и извън хладилник /,но в хладна стая/.
ОтговорИзтриванеНа сладките по моята рецепта трайността им е до 18 дена.
Фондана е добре да се втвърди след украсяването, иначе ако е мек как си го представяш? Представи си фигурка на човече върху торта, ако е меко би ли стояла като фигурка - не, нали.
Не е нужно фондана да го оцветяваш непосредствено преди работа. Може да го оцветиш дори 1 седмица по-рано и после само да го използваш. Но е важно, за да не ти се втвърди да е увит в найлон /стречфолио/.
Весели празници Ева!
Урока е много полезен, най-хубавото е че има много дами, които желаят сами да си приготвят сладкишите. Бих споделила от моя опит, че вместо нишесте ползвам мазнина - "криско",с която намазвам много фино ръцете, резеца или инструмента, с който работя и работния плот, така фондана не пресъхва и не се задръстват резците.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Весели празници!
http://www.cookibooki.bg/Crisco/15-%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/23913-%D0%9C%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8.html
Благодаря, че сподели. Принципно, белгийският фондан, който ползвам е доста мазен и не знам дали твоя вариант е подходящ, но не пречи да пробвам.
ИзтриванеИзчетох статиите, нагледах се на красоти, очаквах да прочета как сте приготвили фондана, а той бил готов :) Със здраве!
ОтговорИзтриванеГотовия фондан е много удобен и хваща добре цветовете на боите! Никога не бих могла да замеся такъв, който да е с идинтично качество на готовия. Освен това гледам да си спестя от времето за месене на фондан, защото съм доста натоварена и едвам намирам време за това хоби. Предпочитам да си купя 14 кила готов фондан и той да ми е по всяко време под ръка. При мен тези огромни количества бързо свършват! ;-)
ИзтриванеЗдравейте! Аз съм съвсем начинаеща и намирам блогът и онлайн урока за страхотни и много полезни. Нямам търпение да пробвам да направя поне слаби подобия на красотите, които сътворявате! Пордължавайте, стига да имате време и желание, да ни радвате! Всичко добро!
ИзтриванеБлагодаря Анонимна! Наистина имам желание да продължа с уроците, но в момента нямам толкова свободно време. Иначе планирам да пусна и други уроци при първа възможност, да се надавяме само, че ще успея.
ИзтриванеЗдравейте отново, намерих време да се регистрам :) Искам да попитам, четох някъде че трябва да се ползва полиетиленова точилка и реших да си купя, единственото място дето намерих е онлайн магазин hitrini.com май беше, където цената е около 50 лв. Бихте ли споделили каква ползвате и евентуално магазин с по-поносими цени. Както и откъде може да се закупи фондан в големи опаковки, съмнявам се, че в провинцията ще мога да намеря... Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, отзад напред: фондан по 5 кила има в Хитрини, в Ксеркс, в Змееборец и в Аромасхауз, а аз купувам по 7 кила фондан от Алимко, но е по-скъп от останалите и фирмата продава принципно само на едро /нямат малки опаковки/. Разбира се 7 кила ще ви стигне за много домашни тори, за една ви трябва по-малко количество. За точилката - ползвам всякаква :) и затова имам дървена, пластмасова и силиконова. Само, че моите са евтини, не съм купувала скъпа точилка. А относно точилка за вас: продават се в Сладкщата къща, Хитрини, Аромасхауз, Змееборац, Ксеркс и Кукибуки. Всичките посочени са все магазини за сладкарски консумативи и материали, и правят доставки по куриер, разбира се има разлики в цените. ;) Не мога да ви препоръчам само едно място, защото аз самата не пазарувам само от един магазин. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за бързия и изчерпателен отговор!
ИзтриванеСтрахотен урок Елена! Вдъхнови ме да украся някои от мъфините, които правя. Бих искала само да те питам от къде се снабдяваш с фондан?
ОтговорИзтриванеЗдравей faithkata, аз купувам фондан в големи количества и на едро от фирма Алимко. Този фондан не се предлага в магазинната мрежа и е в кофи от по 7 кила. На мен ми го доставят у дома. Но не е задължително да купиш същия, понеже в магазините за сладкарски консумативи и материали има много други видове бял фондан. :)
ИзтриванеЗдравейте, Елена!
ОтговорИзтриванеИскам да ви поздравя за творенията и търпението - адмирации от мен.
А също и да помоля за съвет, тъй като гледам, че сте обсъждали фонадана - какво количество ми е необходимо за декорацията на 70 мъфина с да кажем, 2 пласта украса?
Здравейте и благодаря! Не мога да кажа колко точно, защото аз никога не съм изчислявала, но предполагам, че ще ви е нужно между 500 грама и 1,5 килограма. Много зависи какви точно ще са украсите. Ако е нещо по-плоско като апликация, ще ви е нужно по-малко от 1 кг. Ако фигурите са 3D /обемни и големи/ може би 1 кг. ще ви стигне или 1,5 кг. ако е нещо наистина голямо. Аз винаги съм разполагала с повече фондан/купувам го на едро/ и съм го изразходвала постепенно. Важнто е, като ви остане да го съхранявате правилно - увит в найлон.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Елена!Поздравления за прекрасните творения,които създавате.Имам следния въпрос:За първи път ще работя с готов фондан и не зная,колко време преди консумация трябва да се украсят курабийките с фондана-няколко часа или няколко дни.Притесняваме да не стана много твърд фондана,ако се украси с него дни преди това,или пък много лепкав,ако се нанесе часове преди поднасяне.Извинявам се за навярно объркващото питане,но никога не съм работила с фондан.Ще съм благодарна да получа отговор.
ОтговорИзтриванеС уважение:Цвети
Аз ги украсявам 3-4 дни преди консумация. Не, не стават прекалено твърди. По-неприятно е ако фонданът е мек, тогава сладките трудно се пипат и пренасят, защото може да се деформира украсата.
ИзтриванеЗдравей Ели! Искам сърдечно да те поздравя за прекрасните неща които твориш, за урока който си споделила и искрено се надявам и за в бъдеще да има още такива. Много бих се радвала на такава онлайн работилничка, която ако имаш време разбира се успееш да направиш. Наистина са много полезни такива уроци. А и ти да отделиш от времето си и чрез това което ти знаеш да го предаваш и на толкова много хора си е истинско богатство. Аз с удоволствие ще следя всичко, защото те първа искам да се науча да правя такива красиви неща каквито ни показваш ти. Знам, че има много да се учи и да се изпипват нещата и се надявам някой ден да успея и аз. Още веднъж те поздравявам и ще следя всичко с нетърпение. Много малко хора биха направили това което правиш ти.
ОтговорИзтриванеС уважение,
Таня
Благодаря Таня! Истината е, че от една година съм пеустановила работата с фондан, заради липса на свободно време. Надавма се след година-две пак да имам възмжност за творчество. За сега приоритетите ми са свързани с дъщеря ми и изевстно време няма да имам възможност за творчество, но няма наплъно да го залича. Поздрави: Ели
ИзтриванеСтрахотни творби! Може ли да споделиш как се правят бебешките сладки- примерно за количката, гумите да са жълти,а останалото синьо?
ОтговорИзтриванеhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=1358810887522821&set=p.1358810887522821&type=3&theater
ИзтриванеЕлена аз също съм начинаеща.Вашето училище много ми харесва.благодаря,че ви има.Продължавайте.Аз вярвам ,че не само аз имам нужда от вас,ние сме много.Благодаря.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеРешила съм да направя коледни сладки и искам да ви питам колко фондан според вас да си поръчам ако трябва да изрежа около 40 кръга с диаметър 6 см? Благодаря предварително!