Напоследък обрах доста критика и негативи в личен план, заради моите сладки!
Зима,
сняг, студ, печене на сладки и сладкиши, украсяване с фондан, работа
нон-стоп в кухнята, едно малко, палаво човече около мен, много желаещи за
деагустация, много желаещи за почерпка, много желаещи за споделяне на опита ми, и много малко "Благодаря!". Честно да си призная - свършват
ми "бетериите"! Определено имам нужда да презаредя.
В четвъртък /13 декември/ презареждах, печейки сладките за Коледния благотворителен базар на Фондация ННД. Сладките са много трайни и е добре да се направят по-отрано, за да омекнат с времено (на тези им трябва поне седмица да са в кутия). Това са типичните трайни коледни курабии, а рецептата е традиционна!
След
160 украсени ръчно сладки за едно мероприятие, 140 украсени ръчно сладки за
приятели, близки и роднини, започвам украсяването на 80-100 сладки за
Базара. Естествено ще има и такива, които ще са за "брак" (, затова съм
се подсигурила с голяма бройка, та ако някоя се: счупи, размаже,
повреди, изчезне, изяде и прочие непредвидени събития, да си имам
резервни бройки). Огромен труд е това.
В това мое начинание намерих и много сподвижници и приятели!
Благодаря,
на Крастина Георгиева-Илкова и Траян Илков от Норвегия, които ми
поръчаха онлайн, голямо количество Белгийски фондан директно от фирмата
вносиел и той ми беше доставен у дома. Страхотен Коледен подарък получих. С това не само, че показаха колко
невероятни хора са, но и подпомогнаха приготовленията за Коледния
благотворителен базар на Фондацията. Такива добри приятели, дай Боже всекиму! Пратих
им по пощата колет с адрес-Норвегия, дано бисквитките с фондан да
пристигнат цели!
Благодаря
и на моята съседка Ина, която притичва по пантофи всеки път, когато ми е
нужна някоя форма-резец, която аз нямам, а тя има! Разменяме си: резци,
молдове и боички, лични подаръци и прочие нещица.
Еххх, такива приятели и съседи, ме радват много,... надявам се чувствата да са взаимни!
Еххх, такива приятели и съседи, ме радват много,... надявам се чувствата да са взаимни!
И
понеже много се разприказвах за личните ми вълнения, е време да мина на
тема сладки и мъфини.
Нама да давам рецепти тук (,за който е чел предишните ми стаии е ясно, че разграничих моите публикации на няколко вида: едните - с рецепти, а другите - с разкази и истории, разбира се и в двата вида статии има снимки.)
Нама да давам рецепти тук (,за който е чел предишните ми стаии е ясно, че разграничих моите публикации на няколко вида: едните - с рецепти, а другите - с разкази и истории, разбира се и в двата вида статии има снимки.)
Изпекох тези меденки с канела (на снимката) за Коледния благотворителен базар, част от които изядохме, заедно с дъщеря ми:
;-) :-)
Снимката е тъмна, защото е правена привечер, след цял ден печене. *
Освен меденките с канела, украсени с фондан, за базара съм планирала и джинджифилови бисквитки с фондан. Разликата е в рецептите и вкуса - меденките с канела са по-меки и по-сладки, джинджифиловите бисквитки са по-твърди и по умерено-сладки.
За да е пъстро, разнообразно и весело във всяко целуфанено пликче ще има по 2 броя сладки, сложени една до друга плътно, като по този начин ще е двулицево. А този, който си купи благотворително едно пакетче, ще получава по две бисквитки. :-) Тъкмо никой няма да има чудене и умуване кой вкус да си избере. :-)
Същевременно, ще покажа снимки на едни мъфини, които много обичам и често правя, и за които не мисля да публикувам рецепта. Но пък в интернет е пълно с рецепти за шоколадови мъфини и всички те са добри, важното е, суровините, които влагате, да са качествени. :-)
Само ще отбележа, че исках да напарвя и тези мъфини за Коледния благотворителен базар, но няма да мога, защото организаторите не са ми разрешили да занеса и мъфини.
Въпросните мъфини са сочни и многошоколадови и позволяват украса от фондан (подходящи са на структура). Но най-важно за мен е, че са много шоколадови, а аз боготворя шоколада.
Оказа се, че местата в МОЛ-а, предвидени за изделията на Базара са ограничени, и организаторите ми казаха да направя само 50 сладки (, които аз увеличих като брой, защото ще ги опаковам в пликчета по 2 и така няма да заемат допълнително място, а просто ще има сладка на гърба на сладката). Пък и не всички меденки са еднакво големи, а е редно размерите да се компенсират, за да няма несправедливост с общата цена за всички сладки. Така на гърба на голяма меденка, задължително ще има сложена и по-малка сладка. (Понеже не съм сладкарница и не продавам по принцип дребни сладки, не мога да се сетя за по-справедливо разпределение според размера и вида). За целта съм осигурила малки целуфанови пликчета, които са с размера на една сладка и не изглеждат никак големи. Същите пликчета ползвам при опаковане на мартенички. :-)
След като мъфини с коледна украса няма да нося в МОЛ-а, реших да сложа малко снимки на любимите ми шоколадови лакомства тук, защото те освен всичко друго, се оказаха и доста фотогенични.
Умишлено съм ги снимала неукрасени, защото аз така си ги ям.
До Коледните празници остават броени дни!
Аз вече извадих коледните чорапчета, което се вижда на снимката по-долу.
Освен чорапения коледен гирлянд-календар, се вижда и как щерката е намачкала хартиите на мъфините, а аз едвам ги опазих цели за снимката.
На всички пожелавам: Весели празници!
;-) :-)
Снимката е тъмна, защото е правена привечер, след цял ден печене. *
Освен меденките с канела, украсени с фондан, за базара съм планирала и джинджифилови бисквитки с фондан. Разликата е в рецептите и вкуса - меденките с канела са по-меки и по-сладки, джинджифиловите бисквитки са по-твърди и по умерено-сладки.
За да е пъстро, разнообразно и весело във всяко целуфанено пликче ще има по 2 броя сладки, сложени една до друга плътно, като по този начин ще е двулицево. А този, който си купи благотворително едно пакетче, ще получава по две бисквитки. :-) Тъкмо никой няма да има чудене и умуване кой вкус да си избере. :-)
Същевременно, ще покажа снимки на едни мъфини, които много обичам и често правя, и за които не мисля да публикувам рецепта. Но пък в интернет е пълно с рецепти за шоколадови мъфини и всички те са добри, важното е, суровините, които влагате, да са качествени. :-)
Само ще отбележа, че исках да напарвя и тези мъфини за Коледния благотворителен базар, но няма да мога, защото организаторите не са ми разрешили да занеса и мъфини.
Въпросните мъфини са сочни и многошоколадови и позволяват украса от фондан (подходящи са на структура). Но най-важно за мен е, че са много шоколадови, а аз боготворя шоколада.
Оказа се, че местата в МОЛ-а, предвидени за изделията на Базара са ограничени, и организаторите ми казаха да направя само 50 сладки (, които аз увеличих като брой, защото ще ги опаковам в пликчета по 2 и така няма да заемат допълнително място, а просто ще има сладка на гърба на сладката). Пък и не всички меденки са еднакво големи, а е редно размерите да се компенсират, за да няма несправедливост с общата цена за всички сладки. Така на гърба на голяма меденка, задължително ще има сложена и по-малка сладка. (Понеже не съм сладкарница и не продавам по принцип дребни сладки, не мога да се сетя за по-справедливо разпределение според размера и вида). За целта съм осигурила малки целуфанови пликчета, които са с размера на една сладка и не изглеждат никак големи. Същите пликчета ползвам при опаковане на мартенички. :-)
След като мъфини с коледна украса няма да нося в МОЛ-а, реших да сложа малко снимки на любимите ми шоколадови лакомства тук, защото те освен всичко друго, се оказаха и доста фотогенични.
Умишлено съм ги снимала неукрасени, защото аз така си ги ям.
До Коледните празници остават броени дни!
Аз вече извадих коледните чорапчета, което се вижда на снимката по-долу.
Освен чорапения коледен гирлянд-календар, се вижда и как щерката е намачкала хартиите на мъфините, а аз едвам ги опазих цели за снимката.
На всички пожелавам: Весели празници!
Ели, поздравления за труда ,създаваш невероятна коледна атмосфера!Възхищавам се на ентусиазма, с който твориш тези малки коледни лакомства!
ОтговорИзтриванеУспех в начинанието!
Поздрави!
Благодаря Мира! И ти не оставаш по-назад от мен! Онова твое пиле, още ми е пред очите! :)
ИзтриванеЕли, много мили думи, благодаря! Чуствата са взаимни, винаги съм насреща, както и ти)Видях малка част от Коледната ти работилничка, и дано наистина хората оценят ръчния труд, които всички ние полагаме, защото това е наистина една ОГРОМНА кражба от личното ни време и близки, макар да влагаме всичко в това и други хора имат нужда от нас) Но резултатите са наистина едни красоти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ина! Утре ще се видим пак, чакам те с нетърпение на гости. :)
ИзтриванеКогато човек е роден с голямо сърце пълно с обич,той е голям навсякъде и във всичко!На хора ,като тебе Ели се крепи бъдещето на тази държава!Надявам се само да родиш още 2-3 дечица.Така до всяко добро същество ще застанат
ОтговорИзтриванеоще няколко!Бъди благословена в начинанията си!Любовта ще спаси света!
Обичам те!
нина
Благодаря Нина.
ИзтриванеЗа съжаление, не планираме повече деца с мъжът ми, а дори с това, което си имаме понякога ни е трудно (и физически, и финасово, и времево). Надявам се да успея да отгледам детето си здраво и щастливо.
И аз те обичам! :)
Страхотни вкусотии!
ОтговорИзтриванеБлагодаря traiana! :)
ИзтриванеЕй, много чорапчета, бре:)? Бая джуджета ще хапват меденки, сладки, мъфинки. Изобщо това голямо печене е било истинско изтезание за съседите;) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеМъх, то си е изтезание печенето, но украсяването е още по-голямо изтезание.... Мъжът ме попита ще оцелея ли до Коледа?!.... :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ели и аз направих меденки и ги украсявах с роял айсинг!Голям труд е това,всяка бисквитка поотделно!Но си заслужава,заради празниците,заради каузата!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБраво Tani! Аз украсявах с фондан и само пробвах с айсинг. Оказа се, че не съм толкова сръчна с Роял Айсинга и не се справих с рисуването, затова ще си продължа декорациите само с фонадн. Айсингът е истинско предизвикателство. :) Поздрави!
Изтриване