четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Моята Шоколадова торта с много шоколадов мус /преработен ганаш/

   Тази година няма да мога да направя торта за собственият си Рожден Ден. Датата наближава, но аз ще бъда извън София и няма да разполагам с кухнята си. 
   Затова си спретнах предварително, една малка тортичка - естествено много шоколадова. За вкуса нямах никакви колебания - аз си падам по шоколада, при това го обичам натурален/черен/. 
   Това, което направих обаче, е нещо ново за мен, а имено много гъст шоколадов мус, който по своята същност беше преработен ганаш с добавки. В крема съм стопила цели 3 големи натурални шоколада. Затова тази торта не е от леките и е доста калорична. 
   Снимките са много, защото исках да покажа разрез на моя торта, а пък случих и на светлина този път.  Много често ме питат: "Като не сиропирам тортите ми, дали те са сухи?" Отговорът ми винаги е: "Не са, защото слагам много тънък блат и много голямо количество крем".  Надявам се на снимките да се види именно това.
   Сега черпя виртуално с много снимки:

   Поради засилен интерес пускам и рецептата, която беше пълна импровизация. Първо исках крема да е ганаш, но не му нацелих пропорцията и затова го преправях.
  Кремът е ганаш, който не ми се получи гъст и добавях към него сух крем. Използвах животинска течна неподсладена сметана 35-37% масленост към 900 милилитра, 3 големи натурални шоколада Своге, около 30-40 грама масло /немското/, 4-5 супени лъжици захар, 2 пакета шоколадов студен крем на Йоткер /с тях сгъстих, защото нямах 5 шоколада и сметаната ми се оказа много като количество/. 
   Ганаш се прави като на котлон се слага сметаната и начупеният шоколад докато кипнат, после се сваля от котлона и се бърка, добавя се маслото и захарта, и се бърка докато стане хомогенно. Добавих сухия крем, защото на мен ми стана много рядко, а нямах шоколад в повече. Като истина го прибрах в хладилника за 1 час. После сложих във формата за печене, готовия от предишния ден блат, сипах крема, соложих блат и пак сипах крем догоре на откопчаващата се форма и накрая сложих в хладилника, за да се замрази за 1 нощ. Реално това е модификация на ганаш, сгъстен с добавен крем. 
   Блатът е пандишпанов, но съм добавила 1 супена лъжица натурално неподсладено какао и 2 суп. лъжици канела, за да го оцветят. Режа го с корда-нож. Формата ми е само 18 сантиметра диаметър и така постигнах висока торта, която да не е много широка. :) 
   Тортата е доста тежка и калорична! Блатът е съвсем тънък, почти липсва. Основното е кремът.

9 коментара:

  1. Тортата ми стана любима още от първата снимка и нямаше нужда да чета нататък, страхотен празник ти пожелавам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Павлина! Аз днес случайно открих, че и ти имаш блог. Чудесен е! Не можах обаче, да се присъединя към него, защото не открих бутонче "следвай този блог".

      Изтриване
  2. може ли да споделиш рецептата? и моят рожден ден наближава, искам точно такава торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се постарая да допиша статията като, покажа рецептата, за да може да я ползваш :)

      Изтриване
  3. Елена, ако позволиш малко критика, бих те посъветвала да отсяваш снимките си и да избираш най-хубавите от тях, които да представяш в пъбликацията. Една от тънкостите на фотографията е точно тази, тъй като показва усет и "набито" око. Няма особен смисъл от 5 абсолютно идентични кадъра.

    Между другото, това е любимата ми чиния и съм сигурна, че на теб също ще ти стане. Много е фотогенична!

    Светлината ти тук е добра, така че остава да поработиш малко повече върху стайлинга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иринка мерси! Тези чинии са ги пуснаи в МОЛ-а и си купих както 2 десертни, така и 1 голяма /като плато/ от серията. Не съм видяла, че е абсолютно същата като твоята, мислех че са подобни. Към чинията има и захарница. Тук светлината за пръв път ми е добра, защото имаше "зтишие пред буря". Аз съм с тъмна кухня, но заради сиво-бялата светлина /,а не жълта/ успях да направя добри снимки - чист късмет. По принцип при буря или при дъждовно време кухнята ми светва, което е странно,...а в слънчевите дни сенките у дома са големи и дълбоки и не стават хубави снимки. Трудно отсявам най-добрият кадър, всички ми харесват.

      Изтриване
  4. "simplicity is beauty" ми изниква в ума, като гледам снимките. Прекрасно!
    Харесвам блога ти, жалко, че не откривам по-често рецепти :)

    Поздрави, Ина.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!Тоест ако се използват 5 шоколада ще стане добре и няма да има нужда от сгъстяване,така ли?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...