събота, 13 октомври 2012 г.

Тарталети, виртуални приятели и реални случки - честит ми РД!

    Днес имам Рожден Ден, но ще пиша НЕ за мен, а за хората край мен. За случайни хора и за случайни блогове (респективно блогъри). 
    Първите ги срещаме навсякъде. Вторите ги четем (и/или пишем) в интернет-пространството. Разликата е само в средата на комуникацията.
  Ако трябва да определя блог-взаимоотношенията ще кажа: случайни мигове, внезапни срещти, ежедневие, битие, приятелство, споделяне, разбиране, общост /приобщаване/.
    На фона на горното бих обощила: явно съм от късметлиите. Не само защото имам вълнуващ живот, съпътстван с много трудности, опасности, постижения, провали и успехи, не само защото имам невероятни родители и чудесно семейство, не само защото имам прекрасна дъщеричка, но и защото хората, които срещам макар и напълно случайно, оставят трайна диря в живота ми и са хора-личности, хора с ярко присъствие, хора с качества и потенциал, хора, повлияли ми в някаква степен положително.
   Ще изредя една колонка от десетина имена, на мои виртуални приятелки, с риск да пропусна някой, но ще ми прощавате за пропуските:
Люба
Петя
Мария
Ирина
Йовка
Румяна
Диди
Светослава
Елия
Биляна
Николина
Ивелина
Ели
Ваклина
и още много други......
   Тези жени имат не просто блогове или странички в интернет. Те са уникално добри, талантливи, ерудирани, вдъхновяващи. С една дума - запомнящи се.
    Люба (Буболинката) http://bubolinkata.blogspot.com/  е не само уникално талантлива и прави невероятни торти и салдкиши, но и пише чудесни разкази. Тя е невероятен човек, завладяващ, талантлив и благороден. Познаваме се повече от 8 месеца  и въпреки натоварентият си график, Буба не остави нито едно мое писмо без отговор. Кореспонденцията ни е дълга километри. Ако не беше тя, аз никога нямаше да започна да правя торти с фондан. Просто тя ме вдъхнови и научи. Даде ми началото, пък краят още не се вижда.... Благодарна съм и.
   Мария (Мини) http://stirianowa.blogspot.com/ също беше до мен в началото, когато задавах най-тъпите си въпроси като например: "Какви бозови инструменти за моделиране да си купя?". Въпреки всичко не ме отпрати. Благодарна съм и за търпението. Ако имам път към нейния град, непременно ще и се обадя.
    Ирина, също е личност със стил. Блогът и: http://sunshineskitchen.com/ е невероятен, откъдето и да го погледнеш, а самата тя има безспорни качества. Убедена съм, че в Лондон ще научи много неща, но съм сигурна, че и Лондон може много да научи от нея, стига да им покаже блогът си. Блрагодаря й, за чудесния подарък, които ми направи преди да замине за чужбина -  остави ми нейната поставка за къпкейкс. И доста съвети за подобряване на снимките ми.
   Румяна (Лулу) http://luluto.blogspot.com/ - вдъхновяваща, талантлива, космополит, пример. Освен, че пише завладяващи разкази, прави впечатляващи снимки и готви вълшебно, с нея намерихме общ език и в професионален план. Безкрайно и благодаря за съветите и за приятелството.
   Йовка - много земен и сърцат човек, безспорно и талант. Независимо трудностите, които среща, тя си остава широко скроена личност. И тя ми направи подарък - два плата с интересни десена, за интериор в блога ми. Във фейсбук тя има: "Работилничка за чудеса" (страничка, на която показва сътворените от нея чудеса - в прекия и преносен смисъл на думата).
   Петя - човек, с който не само онлайн сме приятели във фейсбук, но и в реалния живот. Дружбата ни надрасна интернет пространството. Винаги когато се отбивам през Велико Търново се обаждам и на нея. Чуваме се по телефона поне два пъти в месеца. Благодарение на нея, снимките в моя блог станаха по-добри, по-качествени. Тя отдели безумно много часове, за да ме научи да обработвам кадрите си поне малко. Още не си е направила блог, но дано по-скоро да си направи. Ако кажа, че сме си правили подаръци взаимно, ще е слабо, може би трябва да уточня, че не пропускаме случай да се зарадваме взаимно.  Общата ни страст освен към фотографията е и към красивите чинии, купички, чаши, кърпи за маса и всички онези пропсове, свързани с кулинарната фотография. Само дето аз не умея да снимам.
  Славка /Светослава/ http://slavinimaistoriiki.blogspot.com/ - и нийният блог е впечатляващ: с истории, ръкоделия от плат, сладки. И тя ми направи подърък - едно малко парченце плат (както тя го нарича с ирония "парцалче"), но още не съм успяла да си го взема. Вярвам, че все някога чудесния десен ще се озове в ръцете ми, макар да нямам път към дома й скоро. С нея също намерихме общ език.
   Елия - и тя има блог или по-точно сайт за ръкоделия от плат: http://www.100sheep.eu/. Уши ми страхотни малки покривчици, благодарение, на които снимките ми станаха по-жизнени и цветни.
    Диди: http://cook-4fun.blogspot.com/ - блогът и е невероятен. Стила и на писане е много висок, снимките и са перфектни и запомнящи се, информацията, която поднася е полезна и интересна. Подозирам, че и тя е невероятен човек. Заприказвахме се за една винтидж-чиния, която аз от месеци издирвам, а тя се оказа, че я има. Не само, че ми каза от кой магазин е нейната, но и лично отиде да провери налична ли е още и да ми запази една бройка - последната! Скоро ще ходя да я купя. Благороден човек е, и услужлив.
   Биляна http://mamanamalena.com - фотограф с голям талант. Истината е, че изобщо не се познаваме. Но и тя ми направи подарък. Изникна като от нищото. Прати ми от Варна едни платове за пропс, за блога ми. Малко едри се оказаха шарките за моите снимки, но пък замислям да го ползвам за друго. Все ще му измисля приложение.
    Ивелина -  http://damayantistudio.blogspot.com/, и тя не пропуска да ме посъветва за снимките ми, когато имам нужда. А аз имам нужда.
     Ели - http://snimkieli.blogspot.com/ също като при Ивелина, свързващото звено е фотографията. Чудесен човек е!
    Николета - и тя няма блог, а сомо фейсбук-профил, но и от нея имам невероятен подарък за блога - едни дъски за пропс. Още не ми ги е изпратила от Пловдив, но вярвам, че в скоро време ще ги получа. Аз пък съм и приготвила други неща...
     Ваклина - много кулинарни съвети в началото получих и от нея, блогът и е доста практичен и в помощ на готвача, ако някой се интересува: http://vaklina.blogspot.com/. Освен всичко друго, с нея сме и съседки.
     Оказах се богата на приятели....
     И понеже ми е Рожден Ден днес, редно е да покажа и нещо от мен. Преди всичко ще покажа една моя много любима чиния, която наскоро ми подари мъжът ми. Навръх неговият Рожден Ден се завърна от Германия и ми я донесе от http://www.butlers.de.
    Радвам се, че успях да я снимам докато беше цяла, а това беше за кратко. Дъшеричката ми включи без да я видя, котлона на печката, пък аз бях оставила отгоре чинията за малко и съответно котлона се нагря, а чинията се спука през средата. Добре, че ми останаха снимки. И добре, че не подпалихме къщата. Ако някой ходи до Германия, моля да ми вземе същата чиния, ще си я платя.

   Фонът не е подменян на фотошоп (аз и не умея). Това са две различни снимки - просто ползвам различен цвят дъски.
    Почерпката за Рожденния ми ден ще е с тези тарталети, като снимките са различни, защото са правени в два последователни дни (, което си личи и по светлината в кадрите).


    Рецептата взех от списание Good Food, но да си призная, кремът ме изтормози. Вариантът, да пека яйчен крем ми се стори цапащт и трудоемък, и другия път ще напълня тарталетите със студен крем.
    Иначе отдавна се бях заканила да ги направя, но все нямах формички за печене на тарталети. Едва наскоро успях да ги намеря и да си купя. Адресът на магазина получих от Йоана от страхотния сайт: Кулинарно - в кухнята с Йоана: http://www.kulinarno-joana.com/. Благодарности!
   И понеже много се разприказвах, а дори с едно кафе не почерпих, ще сложа снимка за виртуална почерпка. :-)

    Много линкове станаха и много връзки към други автори, дано съм била полезна. И дано съм ви усмихнала поне веднъж! Благодаря, че се отбихте в блога ми!

  
  
   
    


21 коментара:

  1. Страхотно начало на един такъв ден, с уважение към хората!
    Честит Рожден ден! Пожелавам ти страхотен празник!

    П.С. Дъските са даже много хубави!...и се сетих за старите дъски онзи ден като минавах зад голям супермаркет, имат стари палети, които изглеждат точно такива, може да ти дадат !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинче, тези дъски са байцвани - новички са. А относно дъските, за които ти говориш - къде са? Аз съм в София. Благодаря за пожеланието! :-)

      Изтриване
  2. Честит Рожден ден, Ели! Пожелавам ти да запазиш любопитството към света и утрема, с който се движиш напред! И разбира се здраве, много семейно щастие и успехи!
    Благодаря ти, че си ме включила в горния списък с виртуални приятели! Чуствата ни са взаимни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, и аз те имам за приятел! Макар виртуално да познавам над 35 творци с блогове, едва 14-15 мога да нарека приятели! Благодаря за пожеланията! :)

      Изтриване
  3. Честит Рожден Ден,мило дете!Сигурна съм,че родителите ти знаят,колко прекрасно същество са отгледали!Благодаря ти за милите думи!Сега аз съм тази с глупавите въпроси.Но ти не ми се сърдиш и ме изтърпяваш.Бъди все така чудесна!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден! Наистина е истински щастлив човек, който е богат с приятели! Пожелавам ти се срещнеш наживо с твоите виртуални приятели! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами честит рожден ден!!!!
    Здраве и нека списъкът с хората, които са до теб, става все по-дълъг и по-разнообразен- Животът е прекрасен!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Малко със закъснение, но Честит Рожден Ден! Пожелавам ти се случват такива неща, че да те карат да се усмихваш!
    Благодаря ти за милите думи и че си ме включила в списъка с вдъхновенията! И разбира се, благодаря ти за почерпката! Тарталетките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, за теб винаги! Някой ден се надявам и на живо да те почарпя!!! Наистина ми е драго, че се отби в блога ми! Между впрочем от гореизброените момичета почти всички вече познавам и на живо! :) Така, че това си пожелах за РД - повече виртуални приятелства да се превръщат в реални. :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Честит рожден ден и от мен, макар и с малко закъснение!!! Пожелавам ти много здраве и вдъхновението да не те напуска! Благодаря за хубавите и ласкави думи по мой адрес!

    ОтговорИзтриване
  8. И от мен на патерица, но по-добре късно, от колкото по-късно :)))
    Честит Празник Ели!
    Бъди жива и здрава, щастлива, талантлива, вдъхновена и благословена!
    Много успех и само напред!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден с малко закъснение! Нека творческото настроение никога не те напуска!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели, благодаря ти! :) Ти си най-упоритият и отдаден човек, когото познавам. Като добавим и таланта да твориш красоти, няма как нещата да не се получат! Все така напред и нагоре да вървиш! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен блог, благодаря Ви, че споделихте тази статия. Коментирам, тъй като съм приятно изненадан и впечатлен! Успех!
    ╰┈➤ ① SEO оптимизация и консултации

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...