събота, 14 юли 2012 г.

Морска торта с голям Рак за едно малко "раче"

    Майката на Денис безкористно ми се довери и предпочете аз да направя тортата за втория Рожден Ден на сина й. Денис и дъщеря ми са връстници, играят заедно в парка.
   Признавам си, голяма отговорност и предизвикателство беше за мен, в предвид съвсем малкият ми сладкарски опит до този момент. Затова обмислях идеята сдемици наред и доста се потрудих за реализацията. Естествено, не мина всичко гладко, някои неща станаха по-различни, от колкото ги мислех, но въпреки това си харесвам морската торта. 
   Идеята беше тортата да е голяма, но едноетажна, да е морска и да има фигура на голям осмокрак рак! Специално ракът беше по идея на майката на Денис, тъй като той е зодия Раче. Изпрати ми дори картинка на конкретен ярко керемидено-оранжев рак. 
   Тортата стана внушително голяма: около 30 см. диаметър (ще видите на снимките как стига до ръба на подложката и се кани да изкочи) и височина на блата цели 16 сантиметра! За сравнение стандартна торта от средностатистическа сладкарница е с височина на блата около 7 сантиметра. Представете си две торти една върху друга и ще разберете за височината на моята торта. Исках да апликирам с фондан по борда и затова ми трябваше повече площ. 
   Същевременно цялото това чудо, облечено с фондан и украсено с фигурки тежеше много - към 8 кила. Не съм мерила тортата на кантар, но знам теглото на вложените материали, а и ми е трудно да я вдигам без усилие, което си е показател. (Все се заричам да направя по-нормално средни торти и все се увличам и ги правя огромни.)
   Тортата е с вити ванилови блатове и много крем. За първи път навивам блатовете. Целта беше да постигна височина. 
   Кремът от своя страна включва: Маскрапоне, Рикота, крем Брюле, животинска Сметана 35 % масленост. Доста богат крем и доста вкусен. Знам, защото облизах купите накрая ;-). 
    Започнах отзад напред, като първо направих ракът от фондан - цяла една нощ си играх с него и си припявах "тръгнал Рачо с триста раци". Стана както го бяха пожелали: голям керемидено-оранжев и с осем крака. 
   После направих на ръка раковините: мидите и охлювчето - за целта използвах перлена прахова боичка, а охлювената черупка я рисувах. Нямам молд да морски същества и се наложи да ги направя ръчно. След като ги поставих на тортата, реших да запълня празнините и направих от фондан спасителния пояс, перличките и табелката с името на Денис. 
   Бордът на тортата е висок, за да може да побере апликации на яхти и платноходки. Декорирах с три големи платноходки с рисувани раирани платна в два цвята и няколко малки бели яхти с платна на сини раета. Малките яхти разположих между големите платноходки. Накрая спонтанно добавих и звездите, може би не трябваше...не знам.
   Като минус отчитам, влажния крем в комбинация с меките и тънки блатове, които навих, защото те са предпоставка в тази 40 градусова лятна жега тортата да се наклони леко на една страна. Истината е, че много се притеснявах да не се разпадне. Но майката на Денис искаше повече крем и по-сочна торта, затова сложих наистина много крем. 
   Като минус отчитам също, че смених използваната марка масло. Уж ми го препоръчаха познати, но... не съм очарована, защото срарият вариант си ми вършеше работа, а новото масло като, че ли е по-меко. За да не стане гаф засилих на максимума хладилника си. Но извън хладилника е 40 градусова лятна жега и при транспортирането на тортата се налага да се вземат всички възможни предпазни мерки. 
   Тази година юли месец е с рекордо високи темперетури, затова в жегата избягвам да правя големи торти, освен при поводи като този. :-)
   Снимките публикувам по-долу - снимала съм съвсем набързо и без да подбирам фон, за което се извинявам:
   
    Снимала съм подробно всичко - дано не ви отегчавам. 
    Ако имам късмет, ще добавя по-късно и снимка на разрез на тортата.
   Снимките в тази статия НЕ са обработени, защото нямам никакво време - стягам багаж за морето и набързо пиша публикацията. Ползвах бутона за "Насрочване", но за съжаление той не ми работи.
    Като кликнете с мишката върху конкретна снимка, ще ви се отвори в пълен размер.
    Благодаря, че се отбихте и дано да съм била полезна.
    Сега изчевам, че морето ме чака! :-) Ще се видим тук през август.

6 коментара:

 1. Прекрасна идея! Няма как човек да не се усмихне на такава торта! Браво! Поздрави, Виолета

  ОтговорИзтриване
 2. Отговори
  1. Благодаря Виолета! В предивд малкият ми опит с тортите, доста й треперих на тази голяма торта. Ракът беше по желание на майката на Денис. Останалото беше моя приумица. На мен лично НЕ ми допадна, че поради големия размер и височината на блатовете торта беше много трудна за транспортиране. Понеже бяхме сред гостите на празненството, лично занесох тортата за малкото раче и ми беше много трудно - тежеше. Пък и кутия нямаше, понеже височината се оказа по-голяма от стандартната и кутията която бях предвидила, се оказа малка /ниска/. И транспортирането ми се видя цяло приключение. :)

   Изтриване
 3. Браво! Искам и аз такава торта! Аз и дъщеря ми, която скоро става на 1 годинка сме рачета :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Ви за комплимента Анонимен! Не изпълнявам поръчки за торти, но Вие може да потърсите подобна морска торта в бутиковите сладкарници. Вероятно се предлагат подобни декорации.

   Изтриване
 4. Здравейте! Тортата ви е уникална ! Бихте ли ми казали с какво закрепяте
  фигурките към тортата?

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...