вторник, 2 януари 2024 г.

Нова Година!

     Последния колаж за 2023 година е с различни коледни снимки на моите рисувани с айсниг бисквити, но от различни Коледи, т.е. снимките са избирани от различни години.

    Нека припомня, че този личен хоби-блог е създаден преди повече от 10 години и през това време тук съм събрала какви ли не теми, снимки и дейности. Развивала съм го според моята собствена потребност, интереси и свободно време или съм го изоставяла за известно време, сменяла съм дейностите и съм го приспособявала в крачка, както и аз самата съм се променяла, което е напълно нормално за всеки човек.

   В колажа включих само червено-зелената гама, която е преобладавала през годините. Не подредих снимките хронологично, а само по цветове, като леко ги разбърках.

     Както вече поясних, не приемам поръчки и все по-рядко правя бисквити с роял айсинг, главно за лични нужди, за близки или за специални поводи. И все по-често не празнуваме или пък празнуваме съвсем семпло, скромно и неформално. Не случайно в личните ми страници нямам поздравителни коментари и постове. А в публичните не съм създала възможност за чат. Аз и по начало не обичам големите и шумни празненства, някак неуютни са ми, твърде показни и твърде натоварващи, прекалено са далеч от представата ми за личен празник с усещане за обич, спокойствие и грижа.

     Забелязах, че през годините с намаляването на украсените сладки за празниците ни, намаляха и поздравленията и честитките от хората около мен, което ми даде още един знак, че е време за промяна, защото не желая лицемерие или фалш. 

     Тази Коледа за първи път не успях да зарадвам хората в нужда, за които бях планирала да получат дарение, и които разчитат на мен, и тъй като проблемът е в лошата ми организация на времето и възможностите, ще компенсирам за Великден. Колкото - толкова, каквото - такова. Все пак когато правим нещо от сърце, не винаги успяваме, случва се и да се проваляме, а понякога намираме друг начин. Аз ще заложа на последното. Не съм нито голяма институция, нито юридическо лице, нито организация с много поддръжници и съмишленици, но до сега успявах да осмисля празниците с хубав и добър жест към непознати и познати, различен от масовите публични кампании. 

     Продължавам да вярвам, че не е важно какъв човек си, а какво правиш, какви са делата ти. Лоши хора са правили добри дела, добри хора са вършили ужасни неща, случайни срещи и действия са променяли човешки съдби, а планирани и обмислени кампании са се сгромолясвали. И все пак - важна е първата стъпка. Без нея никога няма да поемем на път, нито пък да завием в определена посока. И тъй като сега е Нова година и празнуваме едно пълно завъртане на планетата Земя около Слънцето /както казва мъжът ми/, то шеговито можем да заключим, че и планетата ни извървява своя път, движейки се в познатата определена посока. И щом тя може, то нека и ние вървим по пътя, който сме поели, по-мъдри и по-добри, по-грижовни и по-човечни, по-смислени.

     Честита Нова 2024 година, и нека тя ни донесе само здраве и мир!


    Уточнение: От всички коледни бисквити в колажа, само една малка част са направени за Коледа 2023г., а останалите са от предишни години! Да не се объркате, че правя големи количества - нищо подобно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...