понеделник, 18 декември 2023 г.

Коледа 2023 или една година по-късно

     Обичам когато по празниците хобито ми се активира. Дори и дълго време да е било на пауза, винаги има полза от нещо ръчно направено, с много любов и старание, а големите празници са повод да уважим хората, които са ни близки, любими и значими за нас. 

     Не съм писала в блога си цяла година. Последно публикувах снимки на коледните сладки с роял айсинг от 2022 г. Причината е ясна - първо: нямам много свободно време, даже никакво нямам и второ: взех решение да спра за известно време. Разбира се, това решение не се отнася за големите празници като Коледа, например, защото няма как да не изпека и украся сладки за близки, приятели и за в училището на детето ми. И въпреки, че уж си разчетох времето и количествата, пак се увлякох, и неусетно направих двойно повече от планираното. Като цяло планирах около 90-100 сладки, а направих 170-180 сладки. Няколко бяха изядени и две-три се счупиха при опаковането, затова бройката е варираща, а не точна. Размерите отново са големи - обикновено сладките ми са около 10-13 см, и винаги съм подчертавала, че рисувам едро. Просто така ми е по-удобно и по-прегледно. Минита не правя. Но пък количеството време и количеството материал, които съм вложила не са малко. Хубавото е, че Коледа е веднъж в годината и до следващата, мога да си почина.

     Не се учудвайте, че не съм използвала нови формички - в предвид, че исках нещо по-бърза и по-неангажиращо, повторих с формичките, които имам от предишните Коледи. Просто гледах да отметна една голяма бройка по-набързо. Това, което най-много ме изтормози и този път, беше опаковането. Запечатам всяка една бисквита в малко целуфанче, после нареждам в кутия, и завръзвам с панделка, и накрая добавям хартиена торбичка, а на финала ръцете и кръста ми се предадоха. Особено кръста! 

     Сладките започнах след 10 декември и ги завърших и опаковах на 17 декември. Както винаги съм казвала - правя ги непосредствено преди празниците, защото за мен е много важно храната да е прясна. Винаги съм го повтаряла - с храната шега не бива. Затова и започнах сладките в последната седмица преди седмицата с празниците, като гледах да се вмъкна преди коледната ученическа ваканция. Ясно е защо.

     Сладките са направени отново с масло и украсени с купен айсинг и съставки, които са сертифицирани и подходящи за сладкарски цели. Боите пак са гелови сладкарски, единствено бузите на Дядо Коледа и Снежния човек са напудрени с прахови сладкарски бои. По принцип използвам гелови бои, казвала съм го и в други публикации, така че това не е нова информация. Все пак пиша подробно, ако случайно някой нов потребител на блога ми, не е прочел предишните публикации с тагче "Роял айсинг". 

     Панделките на Джинджифиловите човечета не са ядливи, но реших тази година да са нещо по-различно от предишната и затова заложих на плат. Свалят се лесно - с едно дръпване. Варианти на Джинджифилови човечета досега имам безброй, все пак те са традиционни за Коледа. Освен класическите, направих и Коледни топки-лица на Джинджифилови човечета, както и една Коледна топка-лице на Снежен човек /не ми допадна и затова се спрях и не направих повече/. Разбира се, между тях се виждат и класически червени коледин топки за елха /малко по-малките сладки/. Докато декорирах, все топки ми бяха в главата. Може би затова реших да не украсявам у дома за Коледа - би ми дошло в повече това занимание. Предпочитам да си осигуря допълнително лично време - хем ще е практично, хем ще е приятно, а дори и празнично.

     Пожелавам и на Вас весели, уютни и споделени коледни празници! 

     Благодаря Ви, че се отбихте в моя хоби-блог!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...