събота, 26 януари 2019 г.

Рисувана бисквита с момиченце и сърца върху айсинг - сладка за Свети Валентин

  Днешното ми предложение е за наближаващия Свети Валентин! 
  Свързано е с рисуване върху сладки с роял айсниг.
  Ще споделя съвети на база личния ми опит. Не давам уроци, а само съвети и предложения.
  Можете да изрисувате сладки с красиви картинки, като модели препоръчвам да си изберете от интернет, защото за първи картинки е важно да видите цялостния образ преди да започнете и да знаете към какво се стремите. Другият вариант е да ги измислите сами, като разчитате на художествените си умения или на метода проба-грешка. Няма значение кой метод ще изберете, важно е накрая да имате бисквита с айсинг и рисунка с хранителни бои.
   При рисуването върху айсинг е нужно да имате добра палитра от бои, както и да е изсъхнала основата напълно, преди да започнете рисуването. Също е важно да се стремите да придадете обем въплътен в рисунката. 
   Обем може да имате по два начина  - първия го описах в статията с рисуваните обемни мечета - там показах, че първо се прави обемна фигура от много части и насипване на роял айсинг с придаване на форма, и после всяка част от формата се оцветява. Така имате истински обем, не само нарисуван, а и реален. Тези бисквити са по-трудоемки. Съхнат по-бавно.
   Тук ще се спра на втория вид обем - който реално е плосък обем /как звучи само/, или фалшив обем, но истината е, че рисуването ще ви даде обем, който е само визуален и се постига чрез рисуване на светлосенки. 
   Това се постига като върху плоска и равна повърхност нанасяте бои с цел да постигнете светли и тъмни участъци и ефкт тип "водни бои" или "акварел". Всеки, който някога е рисувал с акварел, ще се сети лесно как да постигне обем и триизмерност на рисунъка. Важно е да имате светлосенки, което от своя страна е свързано с употребата на много бяло - затова не почвайте да рисувате ако нямате бяла хранителна боя. Бялото ще ви е нужно! И да добавя, че няма значения на коя фирма е бялта боя, всички вършат работа, аз рисявам с 4 различни бели бои, просто защото имам много голяма нужда от бяло. Не съм придирчива за марката - важно е да е бяло.
   Сега ще покажа и моя опит за рисунка като съм снимала и боичките ми, конкретно за тази рисунка. 


   За да не правя реклама на конкретни фирми, капачките са обърнати. Въпреки това едно чувствително на цветове око ще се сети кои са тези цветове. Дори да използвате различни цветове или нюанси, резултата пак ще е добър, само трябва да спазвате основните правила при метода за рисуване с акварел, темпер или акрил.
   И трита метода вършат работа - разликата е в начина на нанасяне на боята - при акварела е от светло към тъмно, а при темпера и акрила е от тъмно към светло. Говоря за посоката на смесване. Всеки, който е ходил на кръжок по рисуване знае това.
   Основните правила в рисуването са универсални. С тази основа, ще можете да рисувате върху всичко, дори върху храна. Вие избирате коя техника ще използвате, и коя ви е най-удобна. При всички случай ще ви трябват и хубави четки.
   За четките обаче нямам препоръка, всеки си ги избира сам. Има много богат избор от художествени четки на пазара. Цените също са различни. Затова ми е трудно да ви посъветвам какви четки да купите. Аз имам над 16 четки, и ги ползвам почти всичките /без две, които имат функция да почистват, заради вида на косъма им, ползвам ги за корекция на грешки например/.
  Дъстовете имат инструкция на употреба на своята опаковка. Използват се, както е описано в инструкцията. Лесни са за употреба.
   Писалките и фулмастерите/маркерите/ са също хранителни - за тях е излишно да пиша, всеки знае как да рисува с фулмастер. Специфичното при тях е метода на смесване /да и те се смесват/, като те са обратното на акварелния метод. Лошото е, че при рисуване с фулмастер много трудно се прави корекция, ето защо избягвам като цяло фулмастерите и ги ползвам само за дребни детайли и за контури. Ако сбъркам с тях, много трудно се поправя. Затова ги ползвам само когато трябва. Удобни са за финни елементи и точки.
   Това е накратко.

   Приятно рисуване и да се похвалите после с резултата!
   Спорно творчество!

   Ели

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...