четвъртък, 29 април 2021 г.

Как да боядисаме великденските яйца със сладкарски гелови бои

 Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово. 

  На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, както и през Велика събота преди празника. У нас по традиция днес се замесват и козунаците за празника.

 Понеже от малка не обичм козунак и това се е запазило и до днес, няма да ви занимавам с козунаци. Тук ще наблегна на великденските шарени яйца и по-конкретно на новия начин, по който ги направих тази година. Уговорката е, че не са завършени, защото след като ги снимах за блога, дъщеря ми реши да ги доукраси и да им сложи още декорация. Резултата след нейната намеса ще покажа само на най-близките ми хора, защото искам да ги изненадам приятно с фантастичните хрумвания на детето, а тук ще покажа само моя вариант, който е по-прост, но стилен.

 Всчки вие знаете, че когато боядисвам ройл айсинг, го правя със сладкарски сертифицирани гелови бои, а в някои случаи и с прахови сладкарски бои /дъст/. Същите сладкарски бои преди ползвах и за фондана на тортите и сладките, но от няколко години не използвам фондан, а правя само сладки с роял айсинг и затова последните ми публикации са само за тях.

 Ето защо, реших тази година да ви покажа как ако имате сладкарски гелови бои, може да боядисате с тях яйцата си, вместо да купувате отделно и бои за яйца. Това може без проблем да се направи, защото сладкарските бои са хранително допустими и няма с нищо да навредят на яйцата и на вас, точно обратното - самият факт, че ги ядем със сладкишите, означава, че боите не са вредни. 

 Разбира се, боите за яйца са по-евтини от сладкарските, но това е така, защото последните са малко количество за еднократно ползване по празниците, докато в едно бурканче с гел боя за храна, има голямо количество концентрирана боя, която ще ви стигне за много време /години/. Ползва се икономично и се гребва с върха на клечка за зъби. С една капка, може да постигнете много ярък цвят. За ефект на рисуване може да нанесете с четка или тампон, а за ефект на цялостно боядинсване с равномерен хомогенен цвят може да ги разтворите във вода и да ползвате като потопите в разтвора яйцата.

 Ще ви покажа снимки на яйцата, които боядисах с гел бои на фирма Слай Комерс /Sly Commerce/, като на снимките съм снимала и едната от двете ползвани бои. Използвах само две бои, но имам 15 техни цвята. Причината да не ползвам останалите, е че бях решила вече моите великденски яйца, да са само 3 цвята, и да са като панделките, с които после ще декорирам великденската маса. Затова на едната снимка съм показала и ролките с панделките, за да видите как съвсем точно докарах същите цветове. 

 На другата снимка съм показала моите сладки украсени със професионален роял айсинг, за да се ориентирате как със същите сладкарски бои, може да декорирате и храната, а не само яйцата. Боите имат сертификат за хранителна допустимост.

 Ще обясня и как направих цветовете, но нека първо покажа крайния резултат:

 Бързам да уточня, че освен бебешко розова боя, ползвах и небесно синя, а лилавата я имам като отделен цвят в бурканче, но реших, че по-икономично е да използвам вече направения разтвор с розово и синьо, като ги смеся, след като боядисам първо розовите и сините яйца, а после, след смесването да направя лилавите. Така и постъпих!

 Важно е да се спомене, че използвах бели яйца, купени от магазина и сварени в малка тенджера, без нищо да добавям /просто ги сложих в студена вода и сварих/. Варих 16-18 минути понеже исках да са твърдосварени. Не съм ги обработвала или избелвала предварително, само ги измих добре с топла вода, преди да ги сваря. Имах едно пукнато яйце, от единайсет. 

 Не съм боядисвала голямо количество, само 10 яйца се получиха, но ние сме малко хора и тези яйца са за семейството.

 Първо разтворих количество гел боя с размер на грахово зрънце, в купа с хладка вода, добавих 2 супени лъжици оцет и разбърках. Потопих яйцата и изчаках около 4 минути /не засякох времето с точност/. Това направих в купата с розовата боя и в купата със синята боя, а като приключих, смесих двете бои в трета купа и направих лилавия цвят, в който също потопих яйца за около 6 минути /малко по-дълго ги оставих и това е причината да станат така тъмни/. Периодично разбърквах и проверявах колко точно са се боядисали. Ако ги искате по-бледи, може по-рано да ги извадите от купата.

 Понеже исках да им направя и ярки петна, си поиграх малко и добавих в разтворите с боя при вече натопените яйца и накъсани парченца гел боя от съответните цветове, като този път не изчаках да се разтвори, а още докато е на оформени парченца и плува между яйцата започнах да бъркам с лъжица. Така направих тези по-ярки петънца по тях... Имаше вариант да ги направя и после с четка, но е по-цапащо и избрах лесния начин.

 След като исъхнаха яйцата, за всеки случай избърсах със салфетка и попих, но забелязах, че не пускат боя и не боядисват салфетката, нито пък ръката ми, което е добре. Спуканото единайсто яйце изядох и мога да ви увея, че вътре под черупката нямаше боя, тоест боята не е минала през черупката и белтъкът беше останал бял. Споменавам го понеже много се дразня от бои, които боядисват освен черупката и белтъка отдолу. Не харесвам подобна мацаница, и предпочитам да боядисвам само пъврхността на яйцето, а под черупката да е бяло.

 Панделките от горната снимка съм купувала преди няколко години за другото ми хоби, но тогава не ги използвах, и сега си наваксвам... Имам останали купища панделки, дантели, помпони, мъниста, връвчици и други неща, които може да се ползват за декорация, но дъщеря ми има свои идеи и ще и дам да ги реализира, без да се намесвам. Все пак снимах преди тя да почне да твори.

 Надявам се да съм била полезна и да съм ви дала нови идеи и вдъхновение. Както и прост и лесен начин за осъществяване.

 Пожелавам ви светли великденски празници! Бъдете здрави!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...