сряда, 30 май 2012 г.

Моите ПЪРВИ декорирани мъфини с фонданнени цветя

   Първите ми мъфини или "къпкейкс" с декорация бяха плах опит да напрвя нещо красиво и цветно. До този момент само веднъж бях пекла мъфини, но никога не ги бях украсявала с фондан.
   Малко след като ми пристигна доставката на самия фондан, със свито сърце започнах да украсявам изпечените преди това шоколадови мъфини. Започнах плахо, но се оказа, че ми се отдава декорацията, и след първия украсен мъфин, вторият стана очудващо лесно, а за останалите не усетих кога ги декорирах - толкова бързо мина времето. Не случайно, от тогава мъфините ми станаха любими за декориране. Приготвят се сравнително бързо, а се изяждат още по-бързо!
   Конкретно тези едва успях да ги снимам преди да бъдат изядени със страшна скорост. :-)  
   Кликнете върху снимките за да ви се отворят в пълен размер.
   На първите снимки се виждат мъфините в тавата-форма, в която са били изпечени. Удобно ми е да ги съхранявам в нея, след като ги декорирам и често ги връщам обратно за да ги запазя от смачкване. Разбира се - сервирам ги в чиния след това.


   Понеже това са едни от първите ми снимки, се вижда, че не са с много добро качество, но все пак се радвам, че успях да снимам сладкишчетата преди да бъдат изядени! Статиите ми в блога не са по хронология, публикувам ги с доста голямо закъснение, но се надявам, скоро да наваксам и да започна да публигувам най-актуалните си "творби" в сегашно време.

вторник, 29 май 2012 г.

Пролетни ръчно рисувани бисквитки

   Обичам да рисувам още от дете, отдава ми се.
   Но да рисувам със сладкарска боя върху фондан, не се оказа толкова лесно, колкото си го мислех. Първо, защото нямам бои за въздушна четка, не съм купувала само този вид, и ползвах гел-боите, които са предназначени за оцветяване на самия фондан. Имам двайсетина гел-боичики и избрах за рисуването по-ярки цветове. Бисквитите исках да са с пролетни цветя. И второ, защото тези бои много трудно съхнат и ми се наложи търпеливо да изчаквам да изсъхне всеки цвят, преди да нанеса следващия. В противен случай боята се смесва и размазва. Така рисуването продължи във времето безкрайно дълго, а реално нарисувах само 4 бисквитки... Трудоемко и времепоглъщащо, но пък красиво!
   Предварително се извинявам за лошото качество на снимките, но те са направени със старият обектив и преди да се науча да си ползвам правилно апарата. Самите бисквитки са правени в началото на месец април и това си личи по сезонните цветя, които са ме вдъхновили.
   Ето снимки на пролетните ми, рисувани бисквитки с цветя - като кликнете на тях, те се отварят в пълен размер:



петък, 18 май 2012 г.

Мъфин с италиански самолет от фондан. Мъфини с цветя.

   След като моя приятелка ме помоли, да направя от фондан самолет на Ал Италия, за сина й, сериозно се захванах със задачата.
   За да се подготвя за големия вариант, решх да направя първо малко пробно самолетче. Изискването беше да се спазят цветовете и емблемите на Ал Италия. Италианската авиолиния има бели самолети със зелено, бяло и червено по тях. 
   При изработката на миниатюрното самолетче допуснах грешка, като се отклоних от целта. Разбира се, боядисах опашката на самолета с цветовете на Италия, но незнайно защо, ми хрумна и налепих едни зелени звезди по крилата. Тези звезди си бяха изцяло моя приумица и затова съм се зарекла при изработката на големия самолет, крилата му, или да са бели, или да са боядисани в зелено, бяло и червено като опашката. 
   Боядисването с четка е трудно, защото гел-боята не съхне веднага и често се размазва, но идеята да боядисам целият самолет ми допада много, понеже ще стане изключително достоверно и впечатлаващо. Това обаче ще направя другия път.
  Закрепих доста трудно захарните крила на фигурката. Поради спецификата си, крилата изсъхнаха, втвърдиха се, но отказваха да стоят на определеното от мен място и все се свличаха. Наложи ми се да ги подпирам и придържам, тъй като тялото на самолета, което е обемно, изсъхна много по-бавно от крилата, които са тънки и плоски.
   Малкото самолетче, което изработих, поставих върху шоколадов мъфин. (Ако сте забелязали предимно шоколадови  правя, не защото не умея други видове, а защото шоколадовите са ми любими и най-много се ядат у дома, а аз винаги пека поне една дузина).
   Под статията съм сложила снимки на мъфинът със самолетчето, както и на други мъфини снимани с него.
  За съжаление, нямам особен опит в снимането на сладкиши и не съобразих да направя по-светли снимки, като оптимизирам дневната светлина. Кадрите не са обработвани и са доста тъмнички, но се надавям това да не е проблем при прегледа на цветовете. 
   Кликнете върху снимките, за да се отворят в оригинален размер.



вторник, 15 май 2012 г.

История с мишки - мъфин с фондан

   Преди години гледах анимацията на Дисний: "Рататуй" и останах очарована от филмчето. Малкото мишле, сготвило вкусната супа от френско сирене ме омагьоса.
   Доста години по-късно, неочаквано за мен самата, претворих идеята за мишока и френското сирене върху шокорадов мъфин. Фигурката на мишока изработих от фондан, оцветен с гелови боички, а "сиренето" е от същия материал, разбира се. Признавам си, "мишокът със сиренцето" обра овациите на познатите ми, както на премиерата му във фейсбук, така и на живо, след което беше изяден от сина на моя приятелка.
   А ето и снимки - като кликнете върху тях, те се отварят в пълен размер:
   И за да не помислите, че кафявото мишле е първата ми мишка, ще побързам да уточня, че малко преди него, направих и по-голяма сива мишка, която беше поставена върху едната от двете големи торти, които сама направих за втория рожден ден на детето ми. Точно тези торти, и техните фигурки бяха моят скоростен дебют в сладкарството. Малцина знаят, че допреди това, никога не се бях занимавала с тортена декорация и не знаех как се работи с фондан. Да не говорим, че никога не бях пекла мъфини и не бях месила курабии... Явно желанието ми да направя перфектен рожденният ден на дъщеря ми, е било много силно, защото за 3-4 седмици се научих да декорирам сладки, мъфини и торти, и да моделирам с захарната маса. Костваше ми много труд, безсънни нощи и обсебено свободно време. В крайна сметка сладкарството и декорацията ме увлякоха толкова, че ето - сега пиша в моят сладкарски блог! :)
   Това по-долу са снимки на първата ми сива мишка. Фигурката още си я пазя, нищо, че изядохме тортата отдавна. Пазя за спомен и други захарни фигурки, защото при правилно съхранение, те траят с години и са почти вечни.
    За да видите снимките в пълен размер трябва да кликнете върху тях. 

петък, 11 май 2012 г.

Къпкейк - представянето - не по хронология



   Започвам публикациите в блога си отзад-наперд, защото имам толкова много снимков материал, истории и "сладички" неща в запас, че не знам, изобщо ще ми стигне ли времето да публикувам всичко в блога. Поради ограничиното ми свободно време, блогът дълго време стоя празен. Но, стига съм приказвала - ето я първата тематична публикация.
   Мъфините са ми слабост, защото се правят лесно, сравнително бързо и позволяват разнообразие в украсата.
   Последните, направени от мен мъфини отново бяха за приятел. Винаги ги украсявам с огромно удоволствие, защото харесвам миниатюрите - те стоят по-нежно от големите торти. В конкретния случай пробвах нови форми и наблегнах на по-ярките цветове. Както обикновено, мъфините и този път са шоколадови, самата аз ги предпочитам като вкус, защото съм любител на шоколадовите и какаовите сладкиши. Надявам се, че са се харесали на Адри, която покрай мен, много мъфини има да изяде още.  :-)
   Кликнете върху снимките, за да ви се отворят в пълен размер!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...